NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Mindent megváltoztat a digitális közigazgatás2009. október 27.

Az elektronikus közigazgatási projektek megvalósítása komoly akadályokba ütközik, egyúttal veszélyeket is rejt, ennek ellenére azok keresztülvitele elengedhetetlen.

Az elmúlt időszakban beindult e-közigazgatási fejlesztések, illetve a még pályáztatás előtt álló IT-projektek amellett, hogy hatékonyabbá tehetik az önkormányzatok működését, egyúttal növelik a társadalmat két táborra osztó digitális szakadékot - hívta fel a figyelmet Bálint Ákos, az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatóságának főigazgatója a Napi Gazdaság E-urópa az Önkormányzatoknak II. című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén, hozzátéve, hogy a lakosság felét érintő fejlesztések végső sikere azon is múlik, hogy erre is figyelnek-e a szereplők.

Mosonyi Balázs, az NFÜ Regionális Operatív Programok Irányító Hatóságának főigazgatója az önkormányzati ASP-rendszerek fejlesztéséről kedden kiírt pályázatot a konferencia keretein belül először ismertetve úgy vélekedett, az e-közszolgáltatások fejlesztése terén olyan alagútba megyünk be, ahol a sötétben számos akadályt egyelőre nem láthatunk. Számos szabályozási hézagba üközhet a megvalósítás, így az ASP-központok fejlesztésében nagyon szoros felügyeletre van szükség.

Az erős kontroll adja meg majd azokat a szakmai válaszokat is, amelyek egyelőre nyitva maradtak - vélekedett Mosonyi Balázs, hozzátéve, hogy a program azon áll vagy bukik, hogy a kiépítés után a rendszer fenntartása biztosítva lesz-e - ez ugyanis az előző évek tapasztalata szerint közel sem egyértelmű. A szakember szerint a szolgáltató-központok versenye szavatolhatja majd a megfelelő önkormányzati üzemeltetést, ám elengedhetetlen a szabályozási környezet állandósága is - üzent a következő kormánynak is Mosonyi Balázs.

Bálint Ákos szerint olyan elektronikus közigazgatási rendszer kiépítése volna a cél, amelyet a jogszabályváltozások esetén nem kell egészében átalakítani. Olyan rugalmasan működtethető rendszerre van szükség a szakember szerint, amely amely részleteiben módosítható, azaz a jelenlegitől eltérő munkafolyamatok befogadására is alkalmas. Ehhez kapcsolódóan az NFÜ közigazgatási reformokért felelős főigazgatója elmondta: a minisztériumokban elindítottak egy deregulációs folyamatot, amelynek során minden minisztérium maga elvégzi eljárásainak felülvizsgálatát, s javaslatokat tesz annak modernizálására.

Nagy Zoltán, a Kormányzati Személyügyi és Közigazgatási Képzési Központ Távoktatási Irodájának vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: a szemléletváltozáshoz hozzátartozik, a közigazgatási képzési rendszer átalakítása is, ennek érdekében integrálták az informatikai képzést is a közigazgatási képzésekbe.

Báldy Péter, a CompLex Kiadó igazgatója szerint adott esetben még ennél is tovább kell menni: ki kell szűrni azokat a folyamatokat, amelyek elektronikus közigazgatási rendszerbe nem átültethetők, és egyszerűbbekkel helyettesíteni azokat. Ez helyenként alapvető szemléletváltást igényel a szakember szerint.

Pajna Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központjának igazgatója szerint az info-kommunikációs fejlesztések mellett jogi, igazgatási és munkaszervezési átalakításokat is véghez kell vinni, hiszen a magyar önkormányzatok e-közigazgatási fejlesztésekre irányuló költési hajlandósága jóval kisebb, mint ami akár a rendszer szinten tartására elegendő volna - ez a versenyszférában az éves költségvetés 2 százalékának lenne megfeleltethető. Pajna Sándor szerint az egyéb - jogszabályi, szervezési és igazgatási - feltételrendszer megváltoztatása nélkül az informatikai rendszer kiépítése önmagában nem eredményez majd megtakarítást. Több csatornás, érdemi és helyi kérdésekre választ adó megtakarításoknak van egyedül értelme a szakember szerint; nem általános technológiai projektekben kell gondolkodni, hanem munkafolyamatok modernizálásában, melynek csak alapot ad az infokommunikációs fejlesztés - vélekedett Pajna Sándor.

Forrás: Napi Gazdaság Online