NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Balatoni civileket támogatott a Norvég Alap2009. október 27.

Csaknem 400 millió forintnyi támogatást nyert el 31 balatoni civil szervezet a környezet szépítésére, megóvására a Norvég Alaptól a Balatoni Integrációs Kht. közreműködésével - közölték a projektet lezáró konferencián kedden Siófokon.

A Norvég Alap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen (NFÜ) keresztül nyújtott támogatást kifejezetten nem kormányzati szerveknek, vagyis civileknek természeti környezetük állapotának megőrzésére - mondta Molnár Gábor, a kht. vezetője. Mint hozzátette, ebben a folyamatban kísérleti jelentőségű és modell értékű volt a helyi ismeretekkel rendelkező Balatoni Integrációs Kht. szerepvállalása; a társaság sikeresen közreműködött a régió tájékoztatásában, a térségi igények összefogásában és a támogatás célba juttatásában.

A balatoni civil szervezetek zöldterületek fejlesztésére, parkok kialakítására, továbbá ezek fenntartásához szükséges eszközök beszerzésére és a hulladékgyűjtés fejlesztésére nyerhettek el támogatást, 15 százalékos önerő biztosításával. Ehhez a legtöbb helyen szükség volt a helyi önkormányzatokkal való összefogásra és a lakosság önkéntes munkájára. A keddi eseményen részt vett Siri Ellen Sletner, Norvégia budapesti nagykövete, aki elmondta, hogy hazája 1200 millió eurót adott az unióhoz csatlakozó országoknak, ebből Magyarország a második legnagyobb haszonélvezőként összesen 135 millió eurós támogatásban részesült. A pénzek odaítélésekor a fő támogatási cél a természeti örökség védelme és a környezetvédelem volt.A jövőben is prioritást élveznek ezek a célok, továbbá az éghajlatváltozással kapcsolatos teendők - közölte a nagykövet, aki szerint kétség sem fér ahhoz: a Balaton páratlan természeti érték, amelynél elengedhetetlen, hogy a turisztikai fejlesztések mellett kellő gondot fordítsanak a környezetvédelemre.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a támogatást megköszönve szólt arról, hogy sokszor a kisebb összegű támogatásoknak nagyobb üzenetük van, mint a nagyoknak. Mint mondta, ilyen a Norvég Alap által a balatoniak számára nyújtott támogatás is, amely a települések lakosságát összefogásra ösztönözte. A politikus szerint fontos lenne tudatosítani a régió lakosságában: ahhoz sem nem nagy összegekre és nagy áldozatvállalásokra van szükség, hogy a Balaton a világörökség része lehessen. Említést tett arról is, hogy a balatoni régió világörökséggé válásának kérdésével foglalkozó bizottság novemberben látogatást tesz a térségben.

Az NFÜ Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának főosztályvezetője, Zicherman-Mikulás Brigitta a Norvég Alappal kapcsolatban arról számolt be, hogy a 2006-ban indult támogatási rendszerben 2009 április végéig kellett megállapodni a nyertesekkel. Jelenleg 101 támogatást elnyert projekt fut, ezeket 2011 áprilisának végéig kell befejezni. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az újabb támogatási ciklusban is komoly anyagi segítséget biztosít Norvégia olyan fejlesztési célokra, amelyek más uniós forrásokból nem támogathatóak.

Forrás: MTI