NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb fejlesztések kezdődnek Miskolc belvárosában2009. október 28.

Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében Miskolc újabb európai uniós forrásokat nyert belvárosának fejlesztésére; a sikeres pályázatnak köszönhetően a következő 2 évben az önkormányzat konzorciumi partnereivel - MIK Zrt., Régiópark Miskolc Kft., Belvárosi Református Egyházközség, Avasi Református Egyházközség, Szimbiózis Alapítvány - 5,5 milliárd forintot fordíthat Miskolc "szívének" felújítására.

A beruházás költségeiből az önkormányzat és partnerei által biztosított önrész 1,4 milliárd forint, az európai uniós forrás mértéke 4,1 milliárd forint. Az erről szóló támogatási szerződést szerdán írták alá a miskolci városháza dísztermében. A támogatási szerződés aláírása előtt Káli Sándor polgármester elmondta: egy újabb nagy lépés előtt áll Miskolc, és reményei szerint az 5,5 milliárd forintos "város szíve" program megvalósulásával - a tudatos városfejlesztési politikának köszönhetően - egy igazi XXI. századi város lesz az Észak-magyarországi régió központja. 

Francsics László, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy egy csaknem két évig tartó előkészítés után a szerdai támogatási szerződés aláírásával lehetőség lesz a fejlesztések megindítására. Ennek célja a kereskedelem, turisztika, kulturális funkciók bővítése, funkciógazdag, vonzó közösségi tér kialakítása Miskolc belvárosában, de lehetőség nyílik például a közlekedés és a parkolási feltételek javítására is.

Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő, belvárosi biztos megjegyezte: a Miskolcot befektetési szándékkal megkeresők, a tárgyalások során nem csak arról érdeklődnek, hogy mekkora területtel és milyen infrastruktúrával rendelkezik a város, hanem az is fontos számukra, hogy a külföldről érkező munkatársaikat milyen körülmények várják majd. Ezért is fontos, hogy európai szintű belvárosa legyen a borsodi megyeszékhelynek.

Az EU-s városrehabilitációs támogatások főkedvezményezettje minden esetben az önkormányzat. Miskolc közgyűlése 2009. áprilisában fogadta el a Miskolci Városfejlesztési Kft. létrehozásáról szóló előterjesztést. Az Észak-Magyarországi Operatív Program Belváros rehabilitációja elnevezésű projekt fő elemeihez tartozik egyebek mellett a Széchenyi utcán gazdasági célú helyiségek kialakítása, a Szent István téren mélygarázs építése, valamint a térfelület kialakítása, az Erzsébet tér rekonstrukciója, sétányok kialakítása, híd építése, a zöldterületek rehabilitációja, valamint a belvárosban és a történelmi Avason térfigyelő rendszer kiépítése. Emellett elkészülhet az Avasi református templom és temető kerítése, a Kossuth utcai református templom rekonstrukciója és a Városháza épületegyüttesének komplex felújítása is.

Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-nek elmondta: Miskolc az elmúlt években a Regionális Operatív Program keretében elkezdhette belvárosának rehabilitációját. Az 1,6 milliárd forintos projektből elkészült egyebek mellett a Szinva-terasz, a ma már sétálóutcaként funkcionáló Déryné utca.

Forrás: MTI Eco