NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Félmilliárdos egészségügyi központ épül Pest megyében2009. október 29.

Több mint 436 millió forintos európai uniós pályázati támogatással új Egészségügyi Központ épülhet Abony városa mellett, mely fejlesztésnek köszönhetően a Pest megye délkeleti térségében található települések alapfokú járóbeteg szakellátása is biztosítottá válik.

Két éve októberében jelent meg európai uniós pályázat legfeljebb 1 500 négyzet­méteres alapterületű szakorvosi rendelők építésére azokban a kistérségekben, ahol a pályázat benyújtásakor a heti közfinanszírozott orvosi óraszám nem érte el a 70-et, és a kistérség településeinek teljes lélekszáma meghaladta a 13 500 főt. A pályázat eredményeként az ország 23 kistérségben épülhet szakorvosi rendelő, a Közép-magyarországi régióban pedig a tükörpályázat révén az abonyi, és másik 4 projekt valósulhat meg.

Összesen 25 milliárd forint támogatással, 28 nyertes projekt keretében épülnek korszerű kistérségi járóbeteg szakellátó központok az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak felhasználásával. Abony Város Önkormányzata a projekt keretében a jelenlegi három helyszínen, korszerűtlen orvosi felszereltséggel működő szakellátást váltja fel a közel 1 500 négyzetméteren felépülő új épülettel. A fejlesztés célja XXI. századi szintű, alapfokú járóbeteg szakellátás biztosítása, korszerű épülettel, modern infrastruktúrával, fejlett orvosi műszerekkel és magas szintű egészségügyi szolgáltatással. A projekt kiemelt célja, hogy Abony mellett Pest megye délkeleti részén található települések számára is korszerű, alapfokú járóbeteg ellátást biztosítson.

Mindezeken túl fontos cél a térség településeinek egészségügyi felzárkóztatása, a társadalmi esélykülönbségek csökkentése. A fejlesztésnek köszönhetően a jelenleg három helyszínen megtalálható alapfokú szakellátás, és a nyolc helyszínen megtalálható felnőtt-, és gyermek háziorvosi ellátás magas fenntartási, karbantartási költségei, illetve az éves szinten kifizetett több mint 4 millió forintos bérleti díj megtakarítható lesz. A fejlesztés keretében új orvos-technológiai gépek és műszerek, a szakmai feltételeknek megfelelő diagnosztikai eszközök, a terápiás beavatkozások eszközei, rehabilitációs ápolási eszközök és bútorok beszerzésére is sor kerül, továbbá az informatikai rendszer kiépítésére és eszközfejlesztésére is lehetőség nyílik. Teljesen akadálymentes kialakítása révén az új épület megteremti az esélyegyenlőség feltételeit is.

- Az egészségügy 2006-2010 közötti időszakának egyik legnagyobb kihívása az esélyegyenlőség megteremtése a gyógyításban, amelynek egyik fontos eleme a járóbeteg-szakrendelői hálózat fejlesztése - emelte ki beszédében Ujhelyi István, államtitkár - Az uniós forrásból kiírt pályázatok hozzájárulnak ahhoz, hogy minden régióban minden beteg számára elérhető közelségbe kerüljön a magas színvonalú egészségügyi ellátás.

Forrás: UniósPénz.hu