NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Perkupa a környezetbarátság térképén2009. október 30.

Közép-Európa első környezettudatos klímagyárát avatták fel csütörtökön Perkupán. Hőszivattyúkat, folyadékhűtőket, kis- és közepes teljesítményű távközlési klímaberendezéseket és egyedi termékeket gyártanak majd a Genex üzemében.

A cég Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú klímaberendezéseket és geotermikus hőszivattyúkat gyártó és forgalmazó vállalata, amely környezetbarát működésével elnyerte a Magyar Telekom beszállítói számára alapított úgynevezett Delfin-díjat. A díj odaítélésében döntő fontosságú volt a perkupai gyár, amely az ország első zéró-emissziójú üzeme. A gyártást és az épületek üzemeltetését kizárólag szél-, nap- és geotermikus energia felhasználásával végzik.

A 3300 négyzetméteres komlexum hárommilliárd forintos beruházással, állami és európai uniós támogatással épült meg. Teljes kapacitásában 50 dolgozót foglalkoztat a gyár, amit Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatott fel. Beszédében példamutatónak nevezte a cég működését, benne azt, hogy éppen az országnak ebben a térségében épített gyárat. Bántó Károly, a Genex Zrt. vezérigazgatója 12 éves megtérüléssel számol. Mint mondta, büszke arra, hogy Genex új munkalehetőségeket teremt Magyarország egyik kiemelten magas munkanélküliségű régiójában.

A gyárépítés barnamezős beruházás keretében zajlott egy régi bányaüzem és kőfeldolgozó iparterület teljes rekultiválásával, az Aggteleki Nemzeti Park környezetében. Szabó József, a regionális munkaügyi központ főigazgatója elmondta: „A Genex társaság 2007 őszén kereste meg az edelényi kirendeltséget és kért segítséget egy munkahelyteremtő beruházáshoz. A munkaügyi szervezet vállalta, hogy 40 háztartásigép-szerelőt képez ki, a tanfolyamokra a munkaügyi központ 43,041 millió forint képzési támogatást adott... Hosszú évek óta először jött jelentős nagyságú tőke a Bódva völgyébe, a modern technológia megvalósítása és működtetése a várakozások szerint további fejlesztéseket is vonzhat a térségbe” – hangsúlyozta a főigazgató.

Forrás: Borsod Online