NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hétmilliárdos infrastrukturális fejlesztés a győri Széchenyi István Egyetemen2009. október 30.

"Olyan tudásgyár jön létre Győrben, amely hozzájárulhat a Nyugat-dunántúli régióban, de akár az egész országban a kreatív, innovatív energiák felszabadulásához" - mondta az alapkőletétel előtt Molnár Csaba kancelláriaminiszter.

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője elmondta, hogy 2007 és 2013 között eddig soha nem látott mennyiségű pénz, 265 milliárd forint áll rendelkezésre a felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztéséhez. Ez mintegy 2,5 szerese a rendszerváltás első 17 évében ilyen célra fordított teljes összegnek. Ebből az összegből idén 13 felsőoktatási intézmény összesen 55,5 milliárd forinthoz juthat pályázat útján.

A legnagyobb összeget, 6,5 milliárd forintot a győri Széchenyi Egyetem kapta. A győri egyetem hároméves fejlesztési projektjének célja egy európai színvonalú, az ipari, a gazdasági szereplőkkel együttműködő, szolgáltató szellemű felsőoktatási intézmény kialakítása, illetve az ehhez szükséges infrastrukturális háttér megteremtése. A projekt részeként 6240 négyzetméteren új tudástér oktatási és közösségi teret alakítanak ki, ahol többi között a tudományos képzési, szakképzési és oktatásfejlesztési funkciók kapnak helyet. A regionális tudástranszferközpont a jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet folytató vállalatoknak és tudományos szervezeteknek kínál majd könyvtári és információs háttértámogatást.

A műszaki K+F eszközpark és technológiatranszfer-tér egyrészt a vállalati igényeket szolgálja majd ki, továbbá a korszerű laborbázis hatékonyan támogatja a hallgatók gyakorlatorientált képzését és az oktatók, doktoranduszok tudományos kutatómunkáját. Itt találnak otthonra a közös egyetemi-vállalati kutatási projektek is. A beruházás alapozási munkái a tervek szerint még idén befejeződnek, jövő márciusra pedig szerkezetkész állapotban lesznek az épületek. Teljes funkciójában 2011-től vehetik használatba az új komplexumot a hallgatók, az egyetem munkatársai, a vállalati partnerek.

Forrás: MTI