NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jól haladnak az ÁROP- és EKOP-kifizetések2009. november 2.

Idén október 20-ig több mint négymilliárd forintot fizettek ki az Államreform Operatív Program és több mint 11 milliárdot az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében. Ez az összeg a lekötött támogatási összegek harmadát teszi ki.

Az ÁROP rendelkezésére összesen 172,4 millió euró áll, amely négy prioritási tengely közt oszlik meg. A legtöbb, 93,7 millió euró, vagyis a teljes összeg 54,3 százaléka a folyamatok megújítására és a szervezetfejlesztésre jut, amit a Közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztések követnek 50,3 millió euróval, ami a teljes támogatási összeg 29,2 százalékát jelenti. Az emberi erőforrások minőségének javítására 24,8 millió euró támogatási összeg áll rendelkezésre, a teljes keret 14,4 százaléka. A technikai segítségnyújtásra, a konvergencia, illetve a regionális versenyképesség és foglalkoztatás célkitűzéseire együttesen 3,7 millió jut. Eddig, 2009. október 20-ig összesen 356 szerződést kötöttek, a támogatási szerződésekkel lekötött támogatási összeg 13 813 908 842 forint, míg a kifizetett támogatás összege meghaladja a 4 milliárd forintot.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) átfogó célja ugyancsak a közigazgatás teljesítményének a javítása, amit a modern kor igényeinek megfelelő, az információs társadalom lehetőségeire építő fejlesztések támogatásával segít elő. Az állampolgárok és a vállalkozások elvárásaival összhangban az eddigi intézménycentrikus hozzáállás helyébe folyamatosan a szolgáltatás-, illetve ügyfélközpontú megközelítés léphet. A kormányzati folyamatok átszervezésével, deregulációjával, majd infokommunikációs támogatásával a program hatékonyabbá kívánja tenni az állam működését.

A hatékonyan működő, ügyfélközpontú szolgáltató állam kiépítésének érdekében szükséges a megfelelő intézmények, folyamatok összhangjának megteremtése, a különböző adatbázisok összekapcsolása és az adatmegosztás lehetőségének biztosítása. A további feladatok közé tartoznak a szolgáltatások átalakításával a meglévő szolgáltatások minőségének javítása, új szolgáltatások létrehozásával a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, az esélyegyenlőségi szempontok érvényesítése és a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó költség- és időszükséglet minimalizálása.
Ehhez szükséges a közigazgatás belső folyamatainak és szervezetének átszervezése, valamint a kialakított szolgáltatások eljuttatása az ügyfelekhez. A prioritási tengelyeket e logika mentén választották ki. A program további részét képezi a sikeres megvalósítást támogató technikai segítségnyújtás prioritás is.

A döntések és a kifizetések az EKOP-nál is jól haladnak. Az október 20-ai állapot szerint a megkötött szerződések száma 22 volt, a támogatási szerződésekkel lekötött támogatási összeg pedig összesen 39 604 992 forint, a kifizetett támogatás összege pedig több mint 11 milliárd forint volt. Az ÁROP a közigazgatási és igazságszolgáltatási ügyintézés minőségének növelésére, a kormányzás eredményességének javítására, továbbá a közigazgatási, védelmi, igazságszolgáltatási szervek, illetve a közigazgatási funkciót ellátó civil szervezetek, gazdasági önkormányzatok működésének hatékonyabbá tételére törekszik. Az EKOP magában foglalja a közigazgatás és igazságszolgáltatás működésének, eljárásainak, folyamatainak, szolgáltatásainak az infokommunikációs technológiát kihasználó modernizációját, továbbá az összes infokommunikációs eszközön keresztül nyújtható közszolgáltatás közös elemeként az ügyfelek azonosítását biztosító beavatkozásokat.

 Forrás: Napi Gazdaság