NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul a Debreceni Egyetem Botanikus kertje2009. október 30.

Megkezdődött a Debreceni Egyetem Botanikus kertjének rekonstrukciója pénteken. A beruházás összköltsége 195 millió forint, amelyet részben uniós forrásokból fedez az egyetem.

Az 1976-ban helyi védelem alá helyezett botanikus kert rekonstrukciója a kerítés építésével kezdődött meg, majd a következő három évben a növényzet és az erdei élőhely részleges rekonstrukciójával, az üvegházak fűtési rendszerének cseréjével és öntözőrendszer kiépítésével folyatódik. A projekt keretében 2012. szeptember 30-ig 30 védett és fokozottan védett, valamint 120 további állat- és növényfaj élőhelyének a kibővítése történik meg: mintegy 6 hektár területet kapnak a tölgyesek és a tavak bővítésével új vízi növényfajokat is telepíteni kívánnak, de bővül a Kelet-ázsiai és a veszélyeztetett pozsgás növények gyűjteménye is.

Szász István projektvezető a munkálatok bemutatásakor elmondta: céljuk a speciális élőhelyek és természeti értékek megőrzése, továbbá megfelelő körülményeket és természeti értékeket teremteni az egyetemi hallgatóknak és kutatóknak, valamint az érdeklődő közönségnek.

A költségek 85 százalékára az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programján (KEOP) nyert forrásokat az egyetem - mondta el Kling István, a projektet felügyelő Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) államtitkára.

Forrás: MTI