NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az iskola, mint jövőkép Berhidán2009. október 30.

A berhidai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola közel 250 millió forintos komplex felújítása komoly siker a településnek, s hosszútávon meghatározza Berhida fejlődését.

Pergő Margit, a település polgármestere mondta ezt csütörtökön, az intézmény udvarán tartott alapkőletételi ünnepségen. Berhida első embere mellett a közelmúltban elindított, 90 százalékban Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházást Deák Istvánné, a térség országgyűlési képviselője, valamint Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is méltatta.

- A közoktatási infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázaton a megyében 18 oktatási intézmény nyert, így az uniós támogatások révén bölcsődék, óvodák és iskolák újulhatnak meg. A most elhelyezett alapkő azt az összefogást is jelképezheti, ami Berhidán megvalósult, s jelentős pályázati sikert hozott - mondta el Pál Béla, aki Pergő Margit társaságában egy a diákok és a tantestület névsorát, valamint a napi sajtót tartalmazó időkapszulát is a földbe helyezett.

A Berhida városhoz tartozó Peremartonban található II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola komplex felújítására egyébként kétszer is pályázott az önkormányzat, ám az első alkalommal forráshiány miatt elutasították anyagukat. A második alkalommal 2009 elején már 214 millió forintot ítélt meg a bíráló bizottság. A támogatási szerződés aláírását követően ősszel kezdődött el a munka az intézményben, amelynek átadása papíron áprilisra várható, ám a tervek szerint már januárban visszafoglalhatják a jelenleg "száműzetésben" lévő diákok és pedagógusok.

Az elnyert 214 millió forintból, amelyhez további 21 milliót tesz hozzá a berhidai önkormányzat, megújul az általános iskola egész épülete, valamint a diákok fejlődősét szolgáló új, modern eszközök beszerzése valósul meg. Bővítik az intézményt három tanteremmel, zsibongóval, könyvtárhelyiséggel, s az étkező is nagyobb lesz.

Pergő Margit polgármestertől megtudtuk, a felújítási munkálatok a környezettudatosság szellemében zajlanak, így az átalakítás során nyílászáró-cserére, hőszigetelésre, és napkollektorok beépítésére is sor kerül. Céljuk az intézmény energiafaló üzemeltetési költségeinek csökkentése alternatív energiaforrások felhasználásával. Az infokommunikációs akadálymentesítés mellett a mozgásában akadályozott látogatók közlekedését szintáthidalásokkal, az ajtók kiszélesítésével, s lift beépítésével próbálják megkönnyíteni.

Forrás: Napló Online

Az iskola, mint jövőkép (Berhida)