NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az NFÜ megkezdte a szerződéskötést a magyar-román Együttműködési Program nyertes pályázóival2009. november 3.

Aláírták az első támogatási szerződéseket a magyar-román együttműködési programban. Ezúttal közel 700 000 euró (195 millió Ft) uniós támogatást ítéltek meg, amelyből a határmenti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére kerülhet sor.

huro_logo_hu huro_eu_logo_hu_right

 

2009. október 30-án megkezdődött a szerződéskötés a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 első nyertes pályázóival.

Első körben olyan projektek végrehajtására kötötték meg a támogatási szerződést, mint az "Arad-Gyula közös közlekedéshálózat-fejlesztés", amely a két város és közvetlen környezetük átfogó közlekedésfejlesztését tűzte ki célul és ennek kidolgozására közel 140 millió Ft uniós támogatást nyert el. A vezető partner Gyula, a projektpartner pedig Arad város önkormányzata (Arad és Gyula egyébként testvérvárosok).

A „Határon átnyúló úthálózat közösségi hozzáférésének fejlesztése” című projekt keretében a Majtényt (Moftin) és Csengerújfalut összekötő közúti infrastruktúra felújításához szükséges dokumentáció kidolgozására kerül sor közel 28 millió Ft uniós forrásból. A készült terveknek megfelelően egy következő lépcsőben lehetőség nyílik a Majtény-Csengerújfalu térség határon átnyúló gazdasági tevékenységeinek, kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztésére a közutak minőségének javítása által (kb. 30 km-es út felújítását tervezik).

A helyi közösségek közötti értékteremtő együttműködések is támogatást nyertek: Sarkadkeresztúr és Cséffa (Cefa) testvérfalvak, valamint a temesvári (Timişoara) Szórvány Alapítvány, az újszentesi (Dumbrăviţa) polgármesteri hivatal és a szentesi önkormányzat közreműködésével.

„Több mint tíz éve működünk együtt a cséffaiakkal. Ez idő alatt a képviselő testületek megismerhették egymást, jók a sportkapcsolatok a két település között. A gyermekek számára csereüdültetési programokat szervezünk, és támogatjuk a különböző szakmai találkozók létrehozását. Nagy örömünkre szolgált ez a kiírás és bízunk benne, hogy általa az együttműködés magasabb szintjére léphetünk.” hangsúlyozta ki Nagy Mihály, Sarkadkeresztúr polgármestere, a szerződéskötési ünnepségen.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázati felhívása során 90 pályázatot támogatott a Közös Irányító Bizottság, ezek megvalósítása legalább egy magyarországi és egy romániai partner bevonásával, szoros együttműködésen alapszik. A további támogatási szerződések megkötése is hamarosan, a szerződéskötéshez szükséges feltételek teljesítése után várható.

További információk valamint a nyertes projektek listája a program honlapján (www.huro-cbc.eu) találhatóak.