NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújuló iskolák2009. november 4.

Összesen 26 iskola kapott XXI. századi külsőt a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében, és a tervek szerint idén még 36-ot adnak át.

Csaknem 105 milliárd forintnyi uniós forrás jut az iskolák fejlesztésére, ebből 2013-ig a tervek szerint összesen 365 intézmény újul meg - ennyi pályázat támogatásáról már döntöttek. Régiónként 40-70 iskola nyert támogatást, a néhány tízmilliós fejlesztésektől a több százmillió forintos beruházásig. Új iskolaépületek komplett felépítése, tantermek renoválása, új tornatermek, játszóterek kialakítása egyaránt folyik.

A pályázatok elbírálásakor figyelembe vették, hogy lesz-e elég diák a következő öt évben, az intézményeknek esélyegyenlőségi helyzetelemzést és intézkedési tervet kellett kidolgozniuk. Szempont volt, hogy a leghátrányosabb térségektől ne szívják el a fejlesztési forrásokat. Ezért a hátrányos helyzetű pályázóknak csökkentett önrészt írtak elő. A nyertes intézményfenntartók közül száz a hátrányos helyzetű kistérségekben működik.

Hazai forrásokból is korszerűsítenek iskolákat: az önkormányzati tárca programjában kétmilliárd forintból összesen 146 kistelepülési iskolát újítottak fel, illetve korszerűsítettek. A megújult intézmények egyikét, a szigethalmi általános iskolát ma adja át Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A programok elindítására azért volt szükség, mert az iskolaépületek 40 százaléka 1945 előtt épült.

Forrás: Népszabadság Online

Nemzeti Iskolafelújítási Program elfogadott pályázatai