NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kiemelt környezetvédelmi fejlesztés – uniós források a Gyáli patak vízgyűjtőjének rekonstrukciójára2009. november 4.

Az ÚMFT keretében összesen 253 kiemelt projekt támogatási szerződését kötötték meg november 4-ig, több mint 1 620 milliárd Ft értékben.

Ezek egyike a „Gyáli patak rekonstrukciója” elnevezésű projekt, mely a Közép-magyarországi régió egyik kiemelt környezetvédelmi fejlesztése. Legfontosabb eredménye, hogy biztonságosabbá válik Gyál, Vecsés, Üllő, Gyömrő és Monor térségének belvízvédelmi- és vízelvezetési rendszere.

Az érintett vízgyűjtő, a Gyáli belvízrendszer, a Ráckevei (Soroksári) Duna felső vízgyűjtőjén fekvő terület. A terület átmenetet képez a dombvidéki és a síkvidéki terület között. A terület alsó részén a terep esése kicsi, a csatornák menti mély fekvésű területek mérsékelten belvízveszélyesek. A felső vízgyűjtőn a terep természetes esése nagyobb, itt elsősorban a nagy csapadékok, illetve a hirtelen hóolvadás jelent problémát.

A csatornafejlesztésekkel érintett alsó szakaszán a belvízi időszakban a vízelvezetés biztosítása, a felső szakaszon a kisvízi időszakban jelentkező vízhiány, illetve a tisztított szennyvíz bevezetés okozta vízminőségi problémák jelentenek gondot.
A több mint 1,2 milliárd forintnyi, teljes mértékben uniós támogatásból megvalósuló projekt célja a vízelvezetés biztonságának növelése a Gyáli patak vízgyűjtőjében, a meder területhasználati igényekhez igazodó kiépítése, és a vízelvezetési feltételeinek, valamint a jelenleg szennyvízzel terhelt befogadó terület jó ökológiai állapotának biztosítása a dinamikusan fejlődő térségben.

A beruházás során kiemelt figyelem irányul a vízgyűjtőmedence ökológiai állapotának helyreállítására, így sor kerül a tisztított szennyvízbevezetéssel terhelt szakaszokon a szennyezés eltávolítására és a szennyezett szakaszok revitalizációjára is. A környezetvédelmi fejlesztések megvalósulásával felgyorsul a medrek öntisztulása, így a jelenlegi két év helyett csupán ötévente kell mesterségesen beavatkozni a természetes folyamatokba.

A 2012-re befejeződő beruházás szervesen kapcsolódik az Európai Unió kiemelten fejlesztendő területeihez (környezeti és energia programok). A rekonstrukcióval a Gyáli és Monori kistérség területén élő lakók és vállalkozók közvetlen életminősége is javul. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a fejlesztési területen gazdálkodók biztonságosabb, kiszámíthatóbb környezeti hatásokkal számolhatnak munkájuk során, a terület beruházói pedig (ipari parkok, más ipari létesítmények, építőipar, stb) élhetőbb, tisztább környezetet biztosíthatnak beruházásaik számára.