NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szépül a nyírmadai Patay István Általános Iskola2009. november 4.

Közel félmilliárd forintból újítják fel a nyírmadai Patay István Általános Iskola épületeit. A szinte teljes egészében uniós forrás segítségével megvalósuló beruházással a tervek szerint jövő tavaszal készülnek el a kivitelezők.

Kálmán Béla, a szabolcsi település polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: a városi rangot nemrég elnyert település iskolájának rekonstrukciója és bővítése mára elengedhetetlenné vált, mert a mintegy hatszáz gyermek már nem fér el a 60-as években épített, utoljára húsz évvel ezelőtt felújított épületekben. Minden évfolyamon három osztályt indítottunk, ezek létszáma pedig meghaladja a 25 főt, így csak külön engedéllyel taníthatunk ennyi gyereket - mondta el a polgármester. A meglévő, leromlott állapotú tantermek 95 százalékában délelőtt és délelőtt is folyik az oktatás, így nagyon magas ezek kihasználtsága.

A felújításokhoz szükséges pénzügyi forrásokra az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében pályázott a város; mintegy 492 millió forintos összköltségű projekthez közel 467 milliós támogatást nyert a település. Az összeg 95 százalékát nyertük el, az önerő felére pedig szintén pályázunk, így akár 13-14 milliós saját forrásból is megvalósulhat a korszerűsítés - tette hozzá Kálmán Béla.

A részleges munkálatok szeptember elején indultak el, melynek keretében kicserélik a külső-belső nyílászárókat, megerősítik a több szárnyból álló iskola tetőszerkezetét, hőszigetelését. Megvalósul az elektromos és épületgépészeti rekonstrukció, az új mosdók kialakítása, a belső festés, a belső fal- és padlóburkolat cseréje, a fűtés korszerűsítése, a kerítés és udvar felújítása, valamint a teljes akadálymentesítés is.

A polgármester tájékoztatása szerint új bútorokkal, taneszközökkel, számítógépekkel, audiovizuális eszközökkel, tornaszerekkel egyaránt gazdagodik az iskola; ennek költségét - összesen mintegy 20-22 millió forintot - integrációs és kompetencia alapú oktatási pályázatokon keresztül kapta meg az intézmény. A folyamatok eredményeképpen egy modern, 21. századi színvonalnak megfelelő iskola működhet a szabolcsi kisvárosban. A központi épületet várhatóan december közepén adja át a kivitelező, a teljes építkezés várhatóan kora tavasszal fejeződhet be - közölte Kálmán Béla.

Az Európai Unió támogatásával mintegy 27 milliárd forint értékű oktatás-fejlesztési beruházás valósulhat meg az észak-alföldi régióban. Az eddigi döntés alapján 52 pályázó önkormányzat indított, vagy indít a közeljövőben fejlesztést összesen 18 milliárd forint értékben, épít bölcsődét, óvodát, iskolát, vagy korszerűsíti, bővíti meglévő alap-, illetve középfokú oktatási intézményét. A korszerűsítések zöme már a nyáron megvalósult, az új létesítmények építése vagy a bővítések áthúzódik 2010-re.

Forrás: Népszava Online