NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Heves megyében 23 milliárd forint környezetvédelemre2009. november 5.

Eddig soha nem látott mértékű forrás, mintegy 23 milliárd forint áll rendelkezésre Heves megyében a környezet, az ott élők életminőségének javítására a folyamatban lévő pályázatok keretében - jelentette ki Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön Egerben.

Az összeg a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának pályázatai alapján használható fel egyebek  között hulladékgazdálkodási és vízkezelési beruházások megvalósítására a következő időszakban - közölte a miniszter. Elmondta: a hulladékgazdálkodás javítására 5,6 milliárd forint, szennyvíz elvezetésre pedig 9,5 milliárd forint költhető el az Európai Unió támogatásával a megyében.

A Tisza-tó vízpótlásának, ökológiai egyensúlyának biztosítására 5,75 milliárd forintot fordítanak a következő időszakban egy komplex projekt keretében. A projekt célja, hogy a víztározó eleget tegyen hármas, jóléti, energiatermelési és vízgazdálkodási funkciójának. Az ivóvíz-ellátást 1,2 milliárd forint értékű fejlesztések segítik majd megyeszerte, illetve 800 millió forintot költenek majd a pályázatok nyomán környezeti kárelhárítási munkálatokra - sorolta a miniszter. Kiemelte, hogy a jövő évben ennek keretében megkezdődik a tarnaszentmáriai volt honvédségi üzemanyag ellátó bázis területének szennyeződés-mentesítése. A 700 millió forintos beruházás során eltávolítják a tároló tartályokat, és megtisztítják az olajtól szennyezett talajt - mondta Szabó Imre. A miniszter emlékeztetett, hogy a vízszolgáltatás minőségének biztosítása érdekében az Országgyűlésnek a kormány benyújtotta a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását. Ennek legfőbb célja, hogy biztosítsák a vízvagyon állami tulajdonának fenntartását, vagyis azt, hogy vízgazdálkodást még bérleti szerződés keretében se folytathasson nem állami szereplő. Ezzel is ki akarják zárni, hogy olyanok működtessék a vízszolgáltatási hálózatokat, akik nem tudják biztosítani a karbantartását, és ily módon veszélybe sodorják hosszú távú biztonságos működését - hangsúlyozta a környezetvédelmi tárca vezetője.

Forrás: MTI Eco