NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Beindulnak a vidéki városrehabilitációs fejlesztések2009. november 6.

Élhetőbb város létrehozását célozzák a főváros mellett több nagyvárosban is beinduló vagy már fo-lyamatban lévő rehabilitációs fejlesztések, amelyek megújult kulturális, oktatási, egészségügyi, köz-lekedési és kereskedelmi létesítményekkel, illetve a magasabb szintű szolgáltatásokkal javítják az élhetőséget.

A fejlesztések várható ingatlanpiaci hatásairól azonban még nem mernek jóslatokba bo-csátkozni a szakértők.

Miskolc
A városrehabilitációs fejlesztések jelentősen megváltoztatják a belső településrészek korábbi arculatát. Jó példája ennek Miskolc, ahol a közelmúltban elnyert újabb uniós forrásokkal folytatódhat az elmúlt években - a Regionális Operatív Program keretében - elindított, belvárosi megújító program. A legutóbbi sikeres pályázat értelmében a következő két évben ugyanis az önkormányzat újabb 5,5 milliárd forintot fordíthat a város belső magjának a felújítására. Ebből a helyhatóság és partnerei (a MIK Zrt., a Régiópark Miskolc Kft., a Belvárosi Református Egyházközség, az Avasi Református Egyházközség, a Szimbiózis Alapítvány) által biztosított önrész 1,4 milliárd forintot, míg az uniós forrás 4,1 milliárd forintot tesz ki. A cél a belvárosi kereskedelmi, turisztikai és kulturális funkciók bővítése, vonzó közösségi terek kialakítása, valamint a közlekedési és a parkolási feltételek javítása. A "város szíve" program keretében már korábban elkészült a Szinva-terasz, sétálóutcaként funkcionál a Déryné utca, megújult a Hősök tere és több lerobbant főutcai épület is új homlokzatot kapott.

Zalaegerszeg
Jövő tavasszal megkezdődik Zalaegerszeg történelmi városközpontjának rehabilitációja is, miután a kormányzattól szintén kiemelt státust kapott. Az 1,55 milliárd forintos összköltségű projekt megvalósítása során rekonstruálják a csipkeházakat, átépítik a Kossuth utca Kisfaludy és Petőfi utca közötti szakaszát, belső tehermentesítő utat alakítanak ki az Október 6. tér és a Vágóhíd utca között. Befedik a Piac teret és megújítják a környezetét, a tér alatt pedig 72 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. A fejlesztés megvalósításához 900 millió forint uniós támogatást nyert a város, 300 millió forint pedig a város önrésze, a további 300 millió forint különböző vállalkozások hozzájárulása. A teljes átadást 2011 szeptemberére tervezik.

Szeged
Folytatódhat Szeged belső városmagjának funkcióbővítő fejlesztése. A kiemelt projektekre vonatkozó eljárásrend értelmében - a 2008. decemberi kormánydöntést követően - benyújtották a részletes projektjavaslatot - mondták el az önkormányzat fejlesztési osztályán. A projektmunkálatok magukban foglalják a Kölcsey utca, Tisza Lajos körút és Kelemen utca közötti közterületek, valamint a Reök palota előtti tér és a Gutenberg utca közterületeinek felújítását. A Kölcsey utca és a Reök-palota előtti tér közterületeinek megújítása az Európa Nostra-díjjal is elismert belvárosi közterület-rehabilitáció folytatásaként értelmezhető, ami egyben összekapcsolja majd a belső városmagot a Mars téri kereskedelmi alközponttal. A Gutenberg utcában pedig feltárják a turisztikai szempontból is fontos építészeti és kulturális értékeket. Fejlesztik a Mars téri közlekedési csomópontot, rendezik az itteni piac területét, illetve új, 4500 négyzetméter hasznos alapterületű korszerű, fedett piaccsarnokot és parkolót létesítenek. A városnak ez a része Szeged és a környező települések lakossága mindennapjai szempontjából meghatározó kereskedelmi terület, ezért a helyhatóság nagy súlyt fektet a színvonalas környezet létrehozására csillapított forgalmú, gyalogos és kerékpáros közlekedést előtérbe helyező közterületek kialakításával is. A projekt teljes költsége 3,097 milliárd forint, ebből 2,069 milliárd forint uniós támogatás. A belváros megújításával egy időben előreláthatólag mintegy 810 millió forint értékű magánberuházás is megvalósul, de a közcélú fejlesztések beindulása és elkészülte vélhetően ennél jóval nagyobb volumenű magántőkés fejlesztéseket indukál a következő években a városban.

Hódmezővásárhely
Hódmezővásárhelyen jövő tavasszal indulhatnak a fejlesztések két program révén és uniós források segítségével. Az egyik projekt a megyei jogú város központjának rendezését célozza a Tornyai János városrehabilitációs program keretében: ehhez több uniós pályázat nyújt forrást. A közelmúltban kiemelt projektként 860 milliós uniós támogatáshoz jutott a város, így a 270 millió forint saját erőt hozzátéve elindulhat az építkezés első üteme, amelynek keretében belekezdhetnek az önkormányzat tulajdonában és működtetésében álló főbb kulturális létesítmények, a városközpont közterületeinek, valamint az egyházi épületeknek a felújításába. Jelentős uniós forrást biztosít a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) agóra program. A kétfordulós pályázaton sikerült 1 milliárd 116 millió forintot nyerni, amelynek segítségével a 21. század kulturális igényeit kielégítő, új közművelődési központtal gazdagodik a város.

A városrehabilitáció pozitív hatása tetten érhető azoknak a városoknak - köztük a fővárosnak - az ingatlanpiacán, ahol lezajlottak a városmegújító programok: a felújított negyedekben és a kialakított sétálóutcákban legalább 10-15 százalékkal megemelkedtek a lakás- és üzlethelyiségek árai, bérleti díjai a korábbihoz képest. És hogy mi várható az érintett négy vidéki nagyvárosban? A megkérdezett helyi ingatlanforgalmazók derűlátók, bár egyelőre nem akarnak jóslatokba bocsátkozni. A Napi Gazdaságnak elmondták: jelenleg minden szegmensben pang az ingatlanpiac. Bő a kínálat, de a vásárló ritka, mint a fehér holló. A városszépítő programok azonban megmozdíthatják az álló vizet, legalább a megújult utcákban és környezetükben.

Forrás: Napi Gazdaság