NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Milliárdos beruházás Dunakeszin2009. november 6.

Millárdos beruházásba fognak a dunakeszi szennyvíztisztító telepen

Közel 1,1 milliárdos beruházásba fognak a dunakeszi szennyvíztisztító telepen. A fejlesztéshez a telep üzemeltetője, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV Zrt.) hatszázmillió forint uniós támogatást nyert el és 414 millió forint önrészt biztosít. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósága hetvenmillió forinttal támogatja a beruházást. A projekt eredményeként a szennyvíztisztító telep olyan tisztított szennyvizet bocsát ki, amely megfelel az Európai Unió határértékeinek.

2002 óta közel tízezer kilométer új főgyűjtőcsatorna épült, ezzel Magyarország csatornahálózatának hossza már meghaladja a negyvenezer kilométert. A program megvalósítását segítik az uniós pályázati források az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, a Környezet és Energia Operatív Programban 2007 és 2013 között 380 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek támogatására - mondta Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter a projektindító eseményen.

Az uniós elvárásoknak megfelelő országos szennyvízprogram szerint 2015-re a hálózattal összegyűjtött szennyvíz száz százaléka kizárólag biológiai tisztítás után kerülhet csak a befogadóba, és a csatornaellátottság országos szinten meg fogja közelíteni a 90 százalékot.

A fejlesztéseket követően a dunakeszi szennyvíztisztító telep is alkalmassá válik a beérkező szennyvizeknek az előírt határértéken belüli tisztítására, mivel kiépül a denitrifikációt (nitrát eltávolítást) szolgáló technológia, egyúttal bővül a telep kapacitása, és megszűnik az időnként jelentkező szaghatás. A fejlesztések 2010 szeptemberére valósulhatnak meg, 2011 tavaszán pedig a próbaüzemek is befejeződhetnek.

Forrás: Napi Gazdaság