NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul a törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola2009. november 9.

Az ÚMFT Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására.

Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézményeket alakítanak ki. Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg. A törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola megújulásához közel 320 millió forint támogatást nyújt a Nemzeti Iskolafelújítási Program.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 15 óvoda és iskolafelújítási projekt valósulhat meg 2011-ig, melyhez 5,3 Mrd forint támogatást nyújt a program. Négy projekt kivitelezése már megkezdődött, ezek egyike a törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola rekonstrukciója.

A törökszentmiklósi testnevelő tagozatos iskola felújítása során többek között az iskolaépület korszerűsítésére és bővítésére kerül sor. A modern tanulási környezet megteremtése érdekében olyan intézményi környezet kialakítására törekszik a projektgazda, mely egyrészt alkalmas az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) komplex eszközrendszerének bevezetésére, másrészt biztosítja a gyermekek számára a korszerű és egészséges tanulási feltételeket.

A kedvezményezett a Kölcsey Ferenc Általános Iskola székhelyén kívül egy másik helyen is üzemeltet egy 10 tantermes épületet, mely korábban egyházi tulajdonban volt.  A projekt keretei közt az egyháznak visszaadni tervezett tantermek kiváltására, illetve – a fenntartási költségek csökkentése érdekében – a homlokzati hőszigetelés kialakítására és a meglévő aula átépítésére kerül sor. Az aula átépítése és bővítése azért fontos, mert így biztosíthat elegendő közösségi teret az iskolába járó növekvő létszámú tanulók számára.

A XXI. századi oktatási követelményeknek is eleget téve az épületben számítástechnika terem és nyelvi labort alakítanak ki, valamint a meglévő sportudvar is megújul. A kültéri fejlesztés során a nem megfelelő állapotú kerítés rekonstrukciója és játszóudvar kialakítása valósul meg. A felújítás során teljes körű és komplex akadálymentesítésre is sor kerül. Az infrastrukturális megújuláson túl a pedagógiai szakmai munka is új alapokra helyeződik.

A projekt keretében megvalósuló eszközbeszerzés lehetőséget biztosít az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozására és megteremtésére és a diákok képzését, fejlesztését biztosító speciális eszközök, berendezések, valamint a kialakítandó új tantermek bútorzatának beszerzésére is. A fejlesztés keretében a tantermi berendezéseken túl egyéb oktatási és informatikai eszközök fogják segíteni mind a tanárok, mind a diákok hétköznapjait.

A megvalósítást követő 5 évben várhatóan 27 fővel növekszik az intézménybe járó tanulók száma, kiknek a projekt lehetőséget teremt a minőségi és a XXI. század követelményeinek megfelelő oktatásához.