NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a ROP közlekedésfejlesztési kiemelt kiírásaihoz2009. november 9.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága az alábbi kiemelt közlekedésfejlesztési tervezési útmutatókat a következők szerint módosítja:

Kiemelt tervezési felhívások:
  • DAOP-2009-3.1.1/A,C    Állami kezelésű közutakon az elérhetőség javítása és Állami kezelési közutakon az elérhetőség javítása a komplex programmal kezelendő LHH kistérségekben
  • DDOP-2009-5.1.3/A, B    4 és 5 számjegyű utak fejlesztése és 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése LHH-3
  • ÉMOP-2009-5.1.1/A, B    Közúti elérhetőség javítása és Közlekedésfejlesztés az LHH-33 kistérségekben
  • ÉAOP-2009-3.1.1        4 és 5 számjegyű közutak fejlesztése
  • KDOP-2009-4.2.1/A    Térségi jelentőségű közutak fejlesztése
  • NYDOP-2009-4.3.1/A    Településeket összekötő utak fejlesztése
  • KMOP-2009-2.1.1/A    A régión belüli közlekedési kapcsolatok fejlesztésének kiemelt projektjei

Útmutató módosításai:
1)    A2. Rendelkezésre álló forrás pontban a KMOP-2.1.1/A forrása 15,22 Mrd Ft-ra, míg a DDOP-5.1.3/A forrása 9,662 Mrd Ft-ra kerül megemelésre.

2)    B. Projektgazdák köre pontban a Magyar Közút Kht. elnevezése Magyar Közút NZrt-re kerül módosításra szervezeti változásokra hivatkozva. KMOP-2.1.1/A esetében kiegészítésre kerül „előzőeken túl” résszel.

3)    C.1.1 Önállóan támogatható tevékenységek köre pont KMOP-2.1.1/A pontja kiegészítésre kerül:
„Térségi jelentőségű csomópontok építése, fejlesztése.”

4)    C.1.2 Önállóan nem támogatható tevékenységek, kapcsolódó tevékenységek pont első franciabekezdése kiegészítésre kerül és az alábbira módosul:
„Pihenőhelyek, autóbusz-öblök, autóbusz megállók, autóbusz peronok, leszállóperonok felújítása, kialakítása, azok akadálymentesítése (kivéve várók felújítása, építése).”

5)    C.1.3 Kötelezően megvalósítandó tevékenységek pont új felsorolással kiegészül:
„Projektszintű könyvvizsgálat az Általános Feltételek c. dokumentum C1.2 pontjának megfelelően”

6)    C2. Elszámolható költségek pont 1) A projekt-előkészítés költségeiből törlésre kerül az eddig kettőzve szereplő „tervező, kivitelező, könyvvizsgáló, egyéb szolgáltatás kiválasztására lefolytatott közbeszerzés költségei (pl. ajánlati dokumentáció sokszorosítása, közzététel díjai, Bíráló Bizottság díjai, hivatalos közbeszerzési tanácsadó díja stb.);” pont.

7)    C2. Elszámolható költségek 2) Beruházások pont Út alatt, fölött és mellett található infrastrukturális elemek építését, korszerűsítése pont kiegészítésre került „a szükséges közműkiváltások” résszel.

8)    C2. Elszámolható költségek 2) Beruházások pont kiegészítésre kerül:
„Kedvezményezett az alátámasztott pótmunka igényt, vagy változtatást közreműködő szervezet részére írásban benyújtja, aki helyszíni szemlét tarthat, és 3 munkanapon belül jóváhagyja, vagy elutasítja azt. Közreműködő szervezet által kiadott jóváhagyás/elutasítás kedvezményezett általi kézhez vételéig a pótmunka, vagy változtatás el nem végezhető, csakis a kivitelező saját felelősségére.
Amennyiben közreműködő szervezet a fent nevezett 3 munkanapon belül nem küldi meg döntését kedvezményezettnek, akkor a független mérnök jóváhagyása esetén – a tartalékkeret terhére – a pótmunka/változtatás elrendelhető és elvégezhető, azonban annak költsége ezt követően is kizárólag a közreműködő szervezet jóváhagyásával számolható el.”

9)    C2. Elszámolható költségek 2) Beruházások pont kiegészítésre kerül:
„Földvásárlás, ingatlanvásárlás költsége kizárólag abban az esetben támogatható, ha a területek megszerzése új útpálya építése, ívkorrekció elvégzése, meglévő út szélesítése, buszöböl, forgalomcsillapító sziget átépítése, áthelyezése érdekében szükséges.”

10)    C.2.1 A projektjavaslat költségvetésének belső korlátai Földvásárlás, ingatlanvásárlás pontjából törlése kerül:
„(Kizárólag új útpálya építése, vagy ívkorrekció esetén)”

11)    C.3 A projektjavaslat tartalmára vonatkozó speciális előírások 4. pontjában részletezésre kerültek az elvárt útminőség osztályzatok típusai: „felületépség, egyenetlenség, teherbírás vonatkozásában”

12)    C.3 A projektjavaslat tartalmára vonatkozó speciális előírások 10) pontja a következőre módosul:
„Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy jelen (ÉMOP-2009-5.1.1/B, ÉAOP-2009-3.1.1, DAOP-2009-3.1.1/C, DDOP-2009-5.1.3/B) kiírások keretében kizárólag olyan pályázat nyújtható be, amely szerepel a kedvezményezett térségek besorolásáról szóló 311/2007. (XI.17.) Korm. rendeletben nevesített, komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségnek a 2007-2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló 255/2006. (XII. 8.) Korm. rendelet 2. §-a (1) bekezdésének u) pontja szerinti kistérségi programjában, és az abban rögzített összeget nem meghaladó támogatási igénnyel került benyújtásra”

13)    C.4 A projekt megvalósítása, befejezése és lezárása pont a következőre módosul:
„A projekt fizikai befejezésére a projektgazdának a projekt megkezdésétől, de legkésőbb a támogatási szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésére.”

14)    D3. Támogatás összege pont KMOP-2.1.1/A komponense esetében a minimális támogatás összege 3,00 Mrd Ft-ra módosult, továbbá a táblázat kiegészítésre kerül az alábbi bekezdéssel:
„Kiemelt projektek esetében a részletes projektdokumentáció benyújtásának fázisában (II. fázis) az igényelt támogatás összege nem haladhatja meg az akciótervi nevesítés során meghatározott összeget.”

15)    E Kiválasztási kritériumok pont első bekezdését követően megjelenítésre került az alábbi rész:
Az alábbi komponensek vonatkozásában:
  • DAOP-2009-3.1.1/A    Állami kezelésű közutakon az elérhetőség
  • DDOP-2009-5.1.3/A    4 és 5 számjegyű utak fejlesztése
  • ÉMOP-2009-5.1.1/A    Közúti elérhetőség javítása
  • ÉAOP-2009-3.1.1        4 és 5 számjegyű közutak fejlesztése
  • KDOP-2009-4.2.1/A    Térségi jelentőségű közutak fejlesztése
  • NYDOP-2009-4.3.1/A    Településeket összekötő utak fejlesztése
  • KMOP-2009-2.1.1/A    A régión belüli közlekedési kapcsolatok fejlesztésének kiemelt projektjei

A kiemelt projektek kiválasztásának eljárásrendje értelmében a projektgazda a projektjavaslatra vonatkozóan magyar nyelven kitöltött elektronikus és nyomtatott projekt-adatlapot, amennyiben releváns megvalósíthatósági tanulmányt és egyéb szükséges dokumentumokat a kiemelt projektek előzetes nevesítésére javaslatot tenni jogosult szervezetekhez nyújtja be.
Kiemelt projekt előzetes nevesítésére javaslatot a 2007-2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló 255/2006. (XII. 8.) Korm. rendelet 17. § (1) bekezdésében meghatározott szervezet, illetve személy tehet (miniszter; RFT, NFÜ).
Amennyiben a kiemelt projekt előzetes nevesítésére a javaslatot nem az arra - jogszabály alapján - jogosult miniszter/RFT/NFÜ teszi meg, a projektjavaslat feldolgozására nincs lehetőség, a kiválasztási kritériumoknak való megfelelése nem kerül értékelésre. A dokumentáció minden további intézkedés nélkül a benyújtó szerv, személy részére visszaküldésre kerül.

Az alábbi komponensek vonatkozásában:
  • DAOP-2009-3.1.1/C Állami kezelési közutakon az elérhetőség javítása a komplex programmal kezelendő LHH kistérségekben
  • DDOP-2009-5.1.3/B 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése LHH-3
  • ÉMOP-2009-5.1.1/B Közlekedésfejlesztés az LHH-33 kistérségekben

Jelen kiírás keretében kizárólag olyan projekt nyújtható be, amely szerepel a komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségnek a 2007-2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló 255/2006. (XII. 8.) Korm. rendelet 2. §-a (1) bekezdésének u) pontja szerinti kistérségi programjában, és az abban rögzített összeget nem meghaladó támogatási igénnyel került benyújtásra.
Amennyiben a benyújtott projekt nem szerepel a fentiek szerinti kistérségi programban, a projektjavaslat feldolgozására nincs lehetőség, a kiválasztási kritériumoknak való megfelelése nem kerül értékelésre. A dokumentáció minden további intézkedés nélkül a benyújtó szerv, személy részére visszaküldésre kerül.

16)    E Kiválasztási kritériumok 1.2 A projektjavaslat hiánypótolható befogadási kritériumai 14. pontja lábjegyzettel kiegészítésre került: „Eredményindikátorok benyújtása legkésőbb a Támogatási Szerződés megkötéséig szükséges.”

17)    E Kiválasztási kritériumok I.1 A projektjavaslat nem hiánypótolható befogadási kritériumai 6. pontja áthelyezésre került az I.2 A projektjavaslat hiánypótolható befogadási kritériumai blokkba.

18)    E Kiválasztási kritériumok I.2 A projektjavaslat hiánypótolható befogadási kritériumai pont 15. pontja módosításra került, új 17-18-19. pontok beillesztésre kerültek.

19)    E Kiválasztási kritériumok I.2 A projektjavaslat hiánypótolható befogadási kritériumai rész a következő bekezdéssel került kiegészítésre:

„A pályázónak/projektgazdának a jelen pontban szereplő kritériumoknak a pályázat/projektjavaslat benyújtásakor kell megfelelnie, amelyet a fent kifejtettek szerit hiánypótlás során is teljesíthet. Amennyiben egy adott kritérium vizsgálata során megállapítható, hogy a pályázó/projektgazda vagy a pályázat/projektjavaslat annak nem felel meg, és az alátámasztó dokumentumok a jogszabálynak, Általános Feltételek c. dokumentumban, valamint a Tervezési Felhívás és Útmutatóban meghatározottaknak megfelelően benyújtásra kerültek, hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül elutasítható a pályázat.
Felhívjuk a pályázók/projektgazdák figyelmét, hogy a hiánypótlás során a hiánypótlási felhívásban előírt módosításoktól eltérő módosítás, valamint a pályázat tartalmi elemeinek változtatása nem lehetséges. Az ilyen jellegű módosítási igények nem vehetők figyelembe, és a pályázat/projektjavaslat elutasításra kerül.”

20)    E Kiválasztási kritériumok I.3 Tartalmi/szakmai értékelés 4-5-9-10. pontjai módosításra, kiegészítésre kerültek.

21)     E Kiválasztási kritériumok I.3 Tartalmi/szakmai értékelés rész a következő bekezdéssel kiegészítésre került:
„Amennyiben a részletes projektjavaslatot nem rendelkezik akciótervi nevesítéssel, a feldolgozására nincs lehetőség, a kiválasztási kritériumoknak való megfelelése nem kerül értékelésre. A dokumentáció minden további intézkedés nélkül a benyújtó szerv, személy részére visszaküldésre kerül.”

22)     E Kiválasztási kritériumok II.2 A projektjavaslat hiánypótolható befogadási kritériumai 9-10-17. pontjai módosításra kerültek, a rész kiegészítésre került a következő bekezdéssel:
„A pályázónak/projektgazdának a jelen pontban szereplő kritériumoknak a pályázat/projektjavaslat benyújtásakor kell megfelelnie, amelyet a fent kifejtettek szerit hiánypótlás során is teljesíthet. Amennyiben egy adott kritérium vizsgálata során megállapítható, hogy a pályázó/projektgazda vagy a pályázat/projektjavaslat annak nem felel meg, és az alátámasztó dokumentumok a jogszabálynak, Általános Feltételek c. dokumentumban, valamint a Tervezési Felhívás és Útmutatóban meghatározottaknak megfelelően benyújtásra kerültek, hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül elutasítható a pályázat.
Felhívjuk a pályázók/projektgazdák figyelmét, hogy a hiánypótlás során a hiánypótlási felhívásban előírt módosításoktól eltérő módosítás, valamint a pályázat tartalmi elemeinek változtatása nem lehetséges. Az ilyen jellegű módosítási igények nem vehetők figyelembe, és a pályázat/projektjavaslat elutasításra kerül.
Ha a hiánypótlást a megadott határidő leteltétől számított 15 napon belül sem teljesíti teljes körűen a projektgazda, az a projektjavaslat elutasítását eredményezi, ez esetben igazolásnak nincs helye.”

23)    E Kiválasztási kritériumok II.3 Tartalmi/Szakmai értékelés kiegészítésre került a következővel:
„A részletes projektdokumentáció benyújtása során alkalmazott értékelési szempontok és feltételek megegyeznek a nevesítés fázisában már bemutatottakkal (a II. fázisban valamennyi az I. fordulóban vizsgált értékelési szempont is megvizsgálásra és értékelésre kerül), ezért az alábbiakban kizárólag az eltéréseket, illetve új szempontokat mutatjuk be:”
„Amennyiben a projektjavaslat nem felel meg fenti feltételek egyikének, automatikusan, további mérlegelés nélkül elutasításra kerül.”

24)    E.2. Csatolandó mellékletek pont kiegészítésre került az alábbi bekezdéssel:
„A mellékletek benyújtása minden konzorciumi tag esetében kötelező, amennyiben releváns.
Valamely melléklet ismételt csatolása akkor szükséges, ha a benyújtását követően annak tartalmát érintő változás következik be.”

25)    E.2. Csatolandó mellékletek 4. pontja az alábbira módosul:
„Amennyiben releváns: Megvalósíthatósági tanulmány nyomvonalváltozással járó / új nyomvonalú útépítéssel járó és 1 milliárd forintot meghaladó támogatással megvalósítandó út építése esetén (együttes feltétel).
Jelen felhívás keretében az ívkorrekció nem minősül nyomvonalváltozással járó fejlesztésnek.”

26)     E.2. Csatolandó mellékletek 5. pontja utolsó franciabekezdése a következőre módosult:
„- építés esetén: tételes tervezői költségvetés, vagy saját teljesítés részletezése és alátámasztása (pl.: a már korábban elvégzett, hasonló tevékenységek szervezeten belüli költségkimutatás), vagy kivitelezői tételes árajánlat.”

27)    E.2. Csatolandó mellékletek 6. pont, I. Fázis Projektjavaslathoz benyújtandó része az alábbira módosul: „60 napnál nem régebbi tulajdoni lap (Elegendő a nem hiteles tulajdoni lap projektgazda által hitelesített másolata) és, vagy a projektgazda a fejlesztés által érintett területek helyrajzi számának tételes felsorolását tartalmazó nyilatkozata arról, hogy a fejlesztéssel érintett területek a tulajdonában vannak és, vagy a területek tulajdonjogát a projekt megvalósítása során megszerzi, és, vagy - ha az ingatlan nem tartozik és nem is kerül a projektgazda tulajdonába - a tulajdonosnak a beruházás megvalósításához történő hozzájárulását megszerzi.”

28)     E.2. Csatolandó mellékletek 6. pont, Szerződéshez csatolandó része az alábbira módosul: „Amennyiben eredeti, hiteles tulajdoni lap benyújtása még nem történt meg, illetve a benyújtott eredeti, hiteles tulajdoni lapon szereplő adatokban változás történt a TSZ-hez szükséges benyújtani az eredeti, hiteles tulajdoni lapot (60 napnál nem régebbi). Projektgazda tulajdonába nem kerülő területek esetében, tulajdoni lap (eredeti, hiteles, amennyiben korábban még nem került benyújtásra, vagy változás történt) és tulajdonosi hozzájárulás(ok). Kisajátítás esetén az eljáró hatóságnak a folyamatban lévő hatósági eljárásról szóló igazolása szükséges a támogatási szerződéshez.”

29)     E.2 Csatolandó mellékletek 8. pontja esetén pályázat benyújtásához csatolandó „-„, támogatási szerződés megkötéséhez csatolandó „eredeti.”

30)     .2 Csatolandó mellékletek 9. pontja esetén pályázat benyújtásához „Engedélyezési vagy kiviteli tervdokumentáció papír alapon és/vagy .pdf formátumban”

31)    E.2. Csatolandó mellékletek 8. pont Szerződéshez csatolandó része az alábbira módosul: „Kisajátítás esetén az eljáró hatóságnak a folyamatban lévő hatósági eljárásról szóló igazolása szükséges a támogatási szerződéshez.”

32)     E.3 Monitoring mutatók ponthoz az alábbi lábjegyzet kerül rögzítése:
„Eredményindikátorok benyújtása legkésőbb a Támogatási Szerződés megkötéséig szükséges.”

Továbbá törlésre kerül az „Az átmenő forgalom csökkenése a fővárosi belterületi főutakon” KMOP-2.1.1/A komponens eredményindikátora.

33)     F.1 Adminisztratív információk rész a következő bekezdéssel került kiegészítésre:
„Az általános adminisztratív információkat az Általános Feltételek c. dokumentum H. pontja tartalmazza. Az alábbiakban kizárólag a jelen kiírásra vonatkozó speciális feltételek kerülnek rögzítésre.”

34)    F.1.1 A projektjavaslatok benyújtásának módja és helye pont benyújtási határidői kiegészítésre kerülnek: 2009. november 30., 2009. december 31., 2009. március 31., 2010. május 31.

35)    F.1.1 A projektjavaslatok benyújtásának helye és módja (II. Fzási) részben szervezetváltozás miatt módosításra került a közreműködő szervezetek elnevezése.

36)    Az 1. sz. melléklet A Regionális Fejlesztési Tanácsok, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által javasolt előzetes regionális hosszúlisták a támogatásra javasolható projektek köréről projektlisták Észak-Magyarországi Operatív Program, Észak-Alföldi Operatív Program, Dél-Alföldi Operatív Program, Dél-Dunántúli Operatív Program, valamint Közép-Magyarországi Operatív Program vonatkozásában az illetékes Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a területileg illetékes Regionális Fejlesztési Tanácsok javaslatai alapján kiegészítésre kerül.