NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Munkahelyteremtés EU-pénzből2009. november 9.

A magas foglalkoztatási hatású projektek számíthatnak komplex támogatásra az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának 2.1.3-as kódszámú kiírása keretében. Azok a vállalkozások pályázhatnak jó eséllyel az új forrásokra, amelyek támogatási kérelmükben legalább 1,5 milliárd forint elszámolható összköltségű beruházásról adnak számot úgy, hogy a beruházás megvalósítása jelentős számú új munkahely létrehozását és tartós fennmaradását eredményezi. E pályázatokon a rendelkezésre álló keret 2009-re 9 milliárd forint.

Ebből az összegből a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség becslése szerint 10-30 projekt juthat uniós forráshoz. A vissza nem térítendő támogatás elnyerhető összege minimum 200 millió, maximum 1,5 milliárd forint. Indokolt esetben a támogatás 40 százaléka erejéig előleg is kapható, ám ennek összege nem haladhatja meg a 300 millió forintot. A támogatás mértéke Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon megvalósuló beruházásnál 50, Közép-Dunántúlon 40, Nyugat-Dunántúlon 30 százalékos lehet. A maximális támogatási intenzitások a regionális támogatási térképen meghatározottakhoz képest mikro- és kisvállalkozásoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal növelhetők. A megajánlott támogatási mértéket függvény alapján számítják ki, négy változó – a beruházás mérete, a teremtett munkahelyek száma, a területi dimenzió és húzóágazathoz tartozás – alapján. A pályázatok benyújtására 2009. december 31-ig van lehetőség.
A konstrukcióra azok a kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok pályázhatnak, amelyek nem tartoznak az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá. Nincs iparági megkötés a kiírásban, kivéve az olyan vállalkozásokat, amelyeknél a legutolsó lezárt, teljes üzleti év nettó árbevételének több mint 50 százalékát mezőgazdasági tevékenység teszi ki. A projekt öszszes elszámolható költségének meg kell haladnia az 1,5 milliárd forintot.
Fontos feltétel az is, hogy 24 hónapnál rövidebb időszakra, a Közép-Magyarország régió területén megvalósuló projekthez és a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett beruházásokhoz támogatás nem igényelhető. A jövőre vonatkozóan a pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatott beruházással legalább 25 új munkahelyet hoz létre Magyarország hat konvergenciarégiójában, vagyis a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon, és a Nyugat-Dunántúlon. Egyúttal az is a kötelezettségvállalás része, hogy a támogatott munkahelyeket a kötelező fenntartási időszak alatt az érintett régióban fenn kell tartani.

Támogatható tevékenységek:
- 1. az új munkahelyre felvett munkavállalók foglalkoztatása
- 2. az eszközbeszerzés, amely megfelel az induló beruházás fogalmának
- 3. infrastrukturális és ingatlanberuházás, amennyiben megfelel az induló beruházás fogalmának
- 4. az eszközbeszerzéshez kapcsolódó ingatlan bérleti díja a megvalósítás időszakában, a pályázat benyújtását követően maximum 12 hónapra
- 5. az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések
- 6. az információtechnológiai fejlesztés, beleértve az online megjelenést, e-kereskedelmet és egyéb e-szolgáltatásokat, a modern vállalatirányítási és termelési környezet kialakításához kapcsolódó komplex vállalati infokommunikációs fejlesztéseket, üzleti alkalmazásokat is
- 7. a piacra jutás, piaci megjelenés és marketingeszközök elkészítése, beszerzése
- 8. vállalati humánerőforrás-fejlesztés a munkavállalók képzésével
- 9. tanácsadás igénybevétele
- 10. minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsíttatása.

Forrás: Világgazdaság