NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Gyermeksegély Iroda nyílt Baktalórántházán2009. november 9.

A Gyerekszegénység Elleni Nemzeti Program kézzel fogható formát ölt. Baktalórántházán november 6-án Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, Ferge Zsuzsa az MTA Gyerekszegénység Elleni program Gyerekprogram Irodájának vezetője és Simon József, a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás elnöke adta át az EU-s támogatással megvalósuló kistérségi Gyerekesély Irodát.

A 19 települést magába foglaló baktalórántházi kistérség (mely egyike az ország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek) a hároméves rövidtávú gyermekszegénység elleni program megvalósításának – a szécsényi alkalmazási kísérletet követő – első állomása. A helyieknek a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program alapján kidolgozott, komplex kistérségi gyerekesély program megalapozására és egyes, legfontosabb elemeinek megvalósítására az Európai Unió, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv 500 millió forintot biztosít.

Ennek a 36 hónapra szóló támogatásnak az a feltétele, hogy a kistérség elkészítse saját gyermekszegénység elleni stratégiáját, elkezdje, megalapozza azokat a beavatkozásokat, amelyek segítségével az itt élő 8 ezer család, a kormányprogram által megsegíteni célzott 6-8 ezer 0-18 éves gyerek és fiatal azonos eséllyel részesüljön az intézményi szolgáltatásokból. Csak így akadályozható meg a leszakadás, a különböző természetű megkülönböztetés meggyökerezése, a szegénység újratermelődése.

A legrászorultabb családok sem pénzt fognak kapni, hanem ennél – hosszú távon – sokkal értékesebbet. Számtalan hasznos szolgáltatást vehetnek majd igénybe februártól. A programba bekapcsolódó 25 szakember azon fog dolgozni, hogy a védtelenek képessé váljanak a boldogulásra. Ezt, ne pedig a reményvesztettséget adják örökül. A támogatás felhasználásával a „Legyen jobb a gyerekeknek a Baktalórántházi kistérségben” című pályázat keretében a kistérség hosszú távra szóló gyerekszegénység elleni stratégiájának kidolgozása mellett, létrehozzák és működtetik a gyerekbizottságot, több település jut játszótérhez, gyakoribb gyermekorvosi ellátáshoz. A három évet követő fenntarthatóságot hivatott biztosítani a forrásteremtő munkacsoport. A program kötelezően megvalósítandó eleme legalább egy szegregátumban komplex programot biztosító közösségi ház kialakítása és működtetése. A projekt eredményeképpen több száz gyerek juthat el nyaralni, sportolni.

A megnyitóhoz kapcsolódott az a gyerekrajz kiállítás, mely a gyerekek vágyait jeleníti meg. A Gyerekesély Iroda megnyitása az első állomása a három év alatt megvalósuló programnak, mely megalapozza, hogy egy generáció alatt (25 év) jelentősen, a jelenleginek töredékére csökkenjen a gyermekek és családjaik szegénységének aránya. A cél többek között, hogy felszámolja a gyermeki kirekesztés és mély szegénység szélsőséges formáit; átalakítsa azokat a mechanizmusokat és intézményeket, amelyek ma újratermelik a szegénységet és kirekesztést, azaz javítsa az életfeltételeket, a környezeti feltételeket, az intézményeket.

Forrás: IndexKelet.hu