NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tisza-tavi Ökocentrum - túljutott2009. november 10.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Hortobágyi Nemzeti Park lesz Poroszló konzorciumi partnere a nagyszabású terv, a Tisza-tavi Ökocentrum megvalósításában. A NORDA Fejlesztési Ügynökség még július végén értesítette a projektgazda poroszlói önkormámyzatot, hogy az Ökocentrum elképzelése sikerrel vette a második pályázati fordulót.

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében a több mint 2,2 milliárd forintos összköltséghez mintegy 1,936 milliárd forint támogatást nyert el ez a terv. A szerződéskötéshez több, záros határidőn belül teljesítendő feltételt is szabott a NORDA, ezek közül az egyik leglényegesebb az volt, hogy az önkormányzat keressen olyan konzorciumi partnert, amelynek szerepvállalása csökkenti mind a megvalósítás, mind a működtetés majdani kockázatát. Magyarán társat kellett bevonni a fejlesztésbe, a marketingbe, az Ökocentrummal kapcsolatos munkába.

Bornemisza János poroszlói polgármestertől kedden a megyei lap megtudta: a lehetséges közreműködőkkel hamar megkezdődtek a tárgyalások, és sikerült is megállapodni a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolával, illetve a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, amelyek így úgynevezett támogatott konzorciumi partnerré váltak.
Ismeretes: a 2001-ben indult projekt hosszas előkészítő munka és több kényszerpihenő után került be az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjei közé. Az Ökocentrumhoz tervezett létesítmények közül az első a 2005-ben átadott egyedülálló Tisza-tavi vízi tanösvény volt.

Maga az Ökocentrum elképzelése egy évvel ezelőtt, 2008 nyarán sikerrel jutott túl az első pályázati fordulón. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség  idén januárban a pályázat bizonyos elemeinek átdolgozására kérte a projektgazdát. A nyitást követően évente kétszázezres látogatószámmal kalkuláltak, s ezt az irányító hatóság a gazdasági válságra tekintettel soknak tartotta. Ám az önkormányzat a szakértői tárgyalásokat követően úgy döntött, hogy a kétszázezres látogatószámot tartják továbbra is irányadónak. Végül aztán ez maradt a projektben, és így is túljutott a második fordulón.

Forrás: Heves Megyei Hírlap