NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

EU támogatást nyert Hortobágy2009. november 10.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program rendszeréhez benyújtott pályázatával támogatást nyert Hortobágy Község Önkormányzata a község korszerű szennyvíztisztító telepének kiépítésére, és csatornahálózatának bővítésére.

Hortobágy község Hajdú-Bihar megyében, a világörökség része címet viselő Hortobágyi Nemzeti Park területén helyezkedik el. A felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan kényes területen, az érzékeny természeti területekre vonatkozó besorolás szerint pedig kiemelten fontos érzékeny természetvédelmi területen (ÉTT) található. A projekt célja kettős, egyrészt egy új, korszerű, a hatósági elvárásoknak eleget tevő szennyvíztisztító telep megvalósítása, másrészt a község központi részén, a szennyvízcsatorna hálózat teljes kiépítése. A beruházás során a régi szennyvíztisztító 1000 méteres védőkörzete lecsökken 150 méterre, amely jelentős turisztikai vonzerőt fog növelni a környéken. A korszerű technológiának köszönhetően csökken a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezése, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő növények, állatok veszélyeztetettsége is.

A projekt lakosságra vonatkozó előnye pedig, hogy kiépül a csatornahálózat a község központi belterületén teljes mértékben. A település már közel 10 éve tervezi a fejlesztés megvalósítását, azonban forráshiány miatt mindeddig sikertelenül. A jelenleg elnyert EU támogatásnak köszönhetően előreláthatóan 2009. decemberében Hortobágyon kezdetét veheti a beruházás.

A projekt összesen 270.550.356.- forintból valósul meg, ebből a támogatás összege 243.495.320.- forint, a további 27.055.036.- forint önrészt pedig Hortobágy Község Önkormányzata biztosítja

Forrás: Észak-Alföld Online