NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egymilliárd forintos útmegújítás Észak-Borsodban2009. november 12.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával újult meg Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi térségében a Serényfalva-Ragály, és a Sajókaza-Aggtelek-Szín közötti négyszámjegyű út. A több, mint egymilliárd forintba került beruházást szalagátvágással Kiss Péter, társadalompolitikai miniszter adta át Ragály községben csütörtökön.

Kilenc kistelepülés mintegy négyezer lakója a közvetlen haszonélvezője az uniós támogatással kivitelezett egymilliárd forint értékű beruházásnak, amely révén 46 kilométer hosszúságban újult meg a két alsóbbrendű út a megyében. Kiss Péter az avatáson azt mondta: a világörökséghez tartozó Aggteleki karszt megközelítése is lényegesen jobbá vált, a beruházás idegenforgalmi szempontból is jelentős. Nagyon fontos turisztikai térség, a világörökség részeként nyilvántartott aggteleki terület elérhetősége válik ezáltal könnyebbé, az európai színvonalú infrastruktúra elérkezett ide is, és ez az itt élők mindennapjai is komfortosabbá válnak a jó úthálózattal - tette hozzá Kiss Péter, aki szerint helyesnek bizonyult, hogy az ország az infrastruktúra fejlesztésére az elmúlt években hazai és uniós forrásokból milliárdokat költött.

A kivitelezést - pályázat útján - a Colas Építő Zrt. nyerte és végezte, a munka májusban kezdődött, és most fejeződött be. Megerősítették a pályaszerkezetet, kiszélesítették az íveket, kitisztították az árkokat és átereszeket, rendezték az útpadkákat. Az útrekonstrukció során kilenc hidat is felújítottak. Az utakon immár a burkolat állapota, érdessége európai színvonalú, megfelel a korszerű közlekedési igényeknek. A megújult utak mentén fekvő kilenc kistelepülés legnépesebbje Serényfalva, itt kevesebb, mint ezren laknak, a legkisebb település Színpetri a maga kétszáz lakosával. Aggteleken kevesebb mint félezren, Jósvafőn alig háromszázan laknak. Az aprófalvas térség számára a jó színvonalú közlekedési hálózat esély a megkapaszkodásra és a felzárkózásra, az itt élők számára közelebb kerül a kistérségi központ, Edelény, illetve a délebbre fekvő települések számára Kazincbarcika, az aggteleki, jósvafői barlangokba igyekvők pedig gyorsabban, biztonságosabban elérhetnek céljukhoz - hangoztatta Gyárfás Ildikó és Gúr Nándor a térség két MSZP-s országgyűlési képviselője.

Stoll Gábor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója azt mondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Észak-Magyarországi Operatív Program útfelújítási projektje révén ez idáig 157 kilométer hosszúságban újultak meg utak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, összességében 4,5 milliárd forintból. Bár ez a projekt a csütörtökön átadott két úttal befejeződött, de kezdődik a második program, 2010-ig 5 milliárd forintból 170 kilométer hosszúságú út rekonstrukciójával. Országosan a regionális operatív programok 2007–2008-as akciótervében Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítására nyílik lehetőség 2008–2009-ben, 73 projekt keretében több mint 1100 kilométeren, 50 milliárd forintból.

Forrás: MTI Eco