NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Három belvízi főcsatorna újul meg a Közép-Tisza vidékén2009. november 12.

A Közép-Tisza vidékén három belvízi főcsatorna újulhat meg a következő egy év során az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a regionális fejlesztési tanács döntése alapján - jelentette be Lovas Attila, a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója Szolnokon sajtótájékoztatón csütörtökön.

A dobai, a harangzugi és a milléri főcsatorna mederfejlesztésére és rekonstrukciójára közel egymilliárd forintot nyert a területi vízügyi szervezet. A rekonstrukció lehetővé teszi, hogy csökkenjenek a Tisza középső szakaszán az agrárgazdálkodók és az ottani településeken élők belvízből fakadó kárai - mondta Lovas Attila. A szakember tájékoztatása szerint a támogatási szerződések megkötésére a közeljövőben kerül sor. Ettől függetlenül már kiválasztották a tervezőket és kivitelezőket, a munkákat mindhárom projekt esetében várhatóan 2010 októberében fejezik be.

A döntően jászsági településeket érintő Millér főcsatorna megújítása kereken 350 millió, a nagykörüi medencében található Doba főcsatornáé 251 millió, míg a Harangzug 1. főcsatornáé 394 millió forintba kerül. Mindhárom esetben  a költségeket teljes egészében az Észak-Alföldi Operatív Program keretében finanszírozzák, a projketgazda Kötikövizignek önerőt nem kellett hozzá biztosítani. A munkák során mederkotrást, mederszelvény-bővítést végeznek, duzzasztókat alakítanak át, új műtárgyakat építenek, valamint monitorig rendszert hoznak létre.

Forrás: MTI Eco