NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Biopolisz új szakasza2009. november 12.

Szegeden közel 300 millió forintos uniós támogatással elkészült barnamezős beruházás átadásával a dél-alföldi város nem csak Magyarország, de Kelet-Közép-Európa biotechnológiai központjává válik.

A projekt legfőbb célja, hogy teljes körű támogatást nyújtson a jövőben itt működő vállalkozásoknak, az alapvető infrastrukturális feltételek megteremtésétől kezdve egészen a legfelsőbb szintű tanácsadásig. További közel 50 millió forint támogatást kapott európai uniós forrásból az itt működő biotechnológiai cégekből létrejött Goodwill Biotechnológiai Klaszter is. A támogatás segítségével stabil szervezeti hátteret alakítanak ki, valamint a közös fejlesztések és beruházások előkészítését végzik el.

Az Európai Unió segítségével az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megkezdődhet Szeged leromlott állapotú barnamezős ipari területének rendezése és rendbe hozatala a Cserzy Mihály utca 32. szám alatt. 300 millió forint értékben így olyan minőségi szolgáltatásokat nyújtó ipari központot hoz létre a Goodwill Invest Kft., amely hosszú távon képes biztosítani a gyógyszeriparhoz kapcsolódó vállalatok működéséhez és fejlődéséhez szükséges feltételeket. Az infrastrukturális beruházás keretében a terület előkészítési munkálatait követően egy két épületből álló inkubátor ház jön létre, valamint a gyógyszeripari tevékenységhez szükséges gyárcsarnok, illetve raktár épül.

A projekt előreláthatólag 2010 februárjában zárul. A szolgáltatásfejlesztés egyrészt a Goodwill Invest Kft. üzletviteli tanácsadásához kapcsolódó szolgáltatások bővítését, valamint a gyógyszeripari központ menedzselésével összefüggő tevékenységek fejlesztését foglalja magába. A projekt eredményeként a szegedi Biopolisz pólusprogram keretében elindított gazdaságfejlesztési eredményeket kihasználva a szegedi Biopolisz fejlesztései új szakaszba érnek, a városban gyógyszeripari központ jön létre.

A szegedi Biopolisz erősítését célozza a Goodwill Biotechnológiai Klaszter számára nyújtott 50 millió forintos támogatás is, amely 38 millió forint európai forrást foglal magában. A klaszter a dél-alföldi biotechnológiai és egészségipari ágazat legjelentősebb kis- és középvállalkozásainak részvételével, valamint az ágazathoz kapcsolódó jelentős kutatási eredményeket elért kutatóintézetek bevonásával jött létre. A közösen megvalósított kutatás-fejlesztési és innovatív projektek hozzájárulnak a tagvállalatok versenyképességének és árbevételének növekedéséhez, valamint a magas hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások előállításához és ezáltal a résztvevő biotechnológiai vállalatok működésének stabilitáshoz. A klaszter által benyújtott pályázat célja a klaszter menedzsment szervezetének megerősítése, a professzionális működés elősegítése, valamint a közös fejlesztések és beruházások előkészítése. A projekt a szervezet által ellátott operatív és adminisztratív klasztermenedzsment feladatok támogatását, projektgenerálást, jó megoldások feltárását, konferenciák szervezését és azokon való közös részvételt, valamint a klasztertagok számára nyújtott tanácsadást foglalja magában. A projekt 2009 februárjától 2010 végéig tart.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével létrejövő vállalatközponttal várhatóan olyan új, hosszútávon megmaradó munkahelyek jönnek létre, amely egész Szeged tudományos és kulturális életét pezsgőbbé teszi.

Forrás: Promenád.hu

Barnamezős iparterület-Goodwill