NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Intenzív érdeklődés a telephelyfejlesztési kiírások iránt2009. november 16.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében kiírt telephelyfejlesztési pályázat egy olyan konstrukció mely az ország mind a 7 régióját érinti. A rendelkezésre álló források mértéke országos viszonylatban több mint 17 milliárd forint volt. A nagy támogatási igény, és a jó minőségű pályázatok miatt további jelentős keretemelés várható a szerződések megkötéséig. Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztésekért felelős államtitkára a mai napon a konstrukció egyik támogatásra javasolt pályázója részvételével tartott sajtótájékoztatót.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség telephelyfejlesztést támogató pályázati kiírása a kis- és középvállalkozások (KKV) működési helyszínéül szolgáló meglévő, működő telephelyek modernizációját és bővítését, nem megfelelő telephelyeik cseréjét, és a telephelyek kihasználtságának növelését kívánja elősegíteni. Cél a KKV-k versenyképességének megőrzése és fokozása. Mindezen célok mellett a pályázati felhívás kiemelt figyelmet fordít a foglalkoztatottság megtartására és javítására. A felhívás közvetett célja a KKV-k tevékenységének erősítése, a régiós kis- és középvállalkozások tőkeellátottságának növelése, továbbá annak előmozdítása, hogy a telephelyfejlesztéssel járó beruházások hozzájáruljanak a régió foglalkoztatottsági szintjének megtartásához, növeléséhez.

A konstrukció keretében a pályázók a termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épület építését, a már meglévő épületek átalakítását és bővítését, valamint a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtását, az alapinfrastruktúra kiépítését, korszerűsítését jelölhették meg célul. Kapcsolódó tevékenységként támogatható az szükséges eszközök beszerzése és a környezeti kármentesítés is.

A támogatás mértéke 10-150 millió forint pályázatonként. A pályázók köre nyitott, gazdasági társaságok (mikro-, kis- és középvállalkozások) és szövetkezetek nyújthatták be fejlesztési elképzeléseiket gyakorlatilag iparági megkötöttség nélkül. A gazdasági válság ellenére a pályázói kedv és forrásigény töretlennek mutatkozott. Az eredetileg 7 régióban meghirdetett, 17,85 milliárd forintos keretösszegre 40,3 milliárd forint összértékű pályázat érkezett be. A nagy támogatási igény és a jó minőségű beérkezett pályázatok miatt a rendelkezésre álló keret a szerződéskötésekig várhatóan több milliárd forinttal bővül. A konstrukció keretében az egy munkahelyre eső átlagos támogatás 1,2 millió forint.

A pályázók vállalták, hogy ezeket a munkahelyeket 3 évig megőrzik.

A beérkezett pályázatok bírálata négy régióban már lezajlott. A további három régióban a közeli jövőben zárulnak az értékelések, ezt követően mindenhol elindulhatnak a Támogatási Szerződések megkötései.

A mai sajtótájékoztatót az egyik támogatásra javasolt vállalkozás, a SANSZ 2002 Egyéni Cég fejlesztés előtt álló telephelyén tartották Szigetszentmiklóson. A cég immár harmadszor nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatain. Hosszú távú stratégiai célja a versenyképesség és a piaci adaptációs képesség erősítése, a tevékenységek és kapacitások folyamatos bővítésével. A telephelyfejlesztési pályázaton elnyert több mint 12 millió forintos támogatásnak köszönhetően a SANSZ 2002 egy új üzemcsarnokot tud kialakítani, valamint komplex épületbádogos szerkezetek gyártására alkalmas gépek is beszerzése kerülnek.