NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

NFÜ-workshop a Szociális Expón2009. november 16.

Idén november 12-13. között másodszor rendezte meg a Szociális Szakmai Szövetség és a Szociális Innováció Alapítvány a Szociális Expót, ahol a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is képviseltetette magát.

A rendezvény célja, hogy a szociális intézmények és szervezetek bemutassák a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlősége érdekében végzett tevékenységeiket. A NFÜ a kiállításon beszámolt ilyen irányú tevékenységéről, az Új Magyarország Fejlesztési Tervben megjelenő és az európai uniós pályázati kiírásokban is tükröződő elkötelezettségéről. A 2007-08-as és a 2009-10-es akciótervek részletes ismertetése mellet az érdeklődők tájékoztatást kaptak a jelenleg futó, valamint a közeljövőben megjelenő pályázatok tartalmáról, hátteréről.

A szociális szakma eredményeit sem a szakmai, sem a laikus közönség nem ismeri eléggé, ezért van szükség egy olyan rendezvényre, mint a Szociális Expo. Az Expo lehetőséget ad arra, hogy a szociális szakma szereplői, a szolgáltatók és a felhasználók, valamint az érdeklődők találkozzanak egymással, és megosszák tapasztalataikat. A rendezvény a Szociális Munka Napjához kapcsolódik, a résztvevők standokon és workshopokon ismertetik elért eredményeiket. A kiállító szervezetek idén 46 standon mutatják be munkájukat.

Az NFÜ is azok között van, akik közvetve vagy közvetlenül sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeinek javításáért. Az Új Magyarországi Fejlesztési Terv kiemelt célként fogalmazza meg mind a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és térségek felzárkóztatását, és ez a célkitűzés tükröződik az egyes operatív programok, kiemelten is a Társadalmi Megújulás Operatív Program, és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program, valamint a regionális operatív programok pályázataiban, valamint a források elosztásában is. A szociális területen végzett munkájáról és az elért eredményekről a NFÜ workshopok keretében tájékoztatta az érdeklődőket az Expón.

A kiállításnak az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ adott otthont, a NFÜ a 10. standnál mutatta be tevékenységét, valamint november 12-én 14 órától a Smaragd Teremben tartott tájékoztatót. Az Ügynökség szóróanyagokkal, szakmai kiadványokkal várta az érdeklődőket, valamint pályázati szakmai tanácsadás zajlott a humán programokért felelős Irányító Hatóság, az ESZA Kht., valamint Szociális és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi Szakállamtitkársága részvételével.

A tájékoztató fő címe „Leltár-workshop” volt, ahol az NFÜ-n kívül számos szakmai szervezet mutatta be tevékenységét. A worshop keretében olyan témák kerültek elő, mint a társadalmi befogadás, a roma integráció területén elért eredmények, a nők és a férfiak társadalmi egyenlősége, valamint a fogyatékosság kérdése. Az előadók bemutatták többek között az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenységét, valamint Magyarország részvételét az Európai Unió esélyegyenlőségi programjaiban.