NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyar egészségügyi kutatócentrum épül2009. november 16.

Neves hazai egyetemekkel is együttműködő orvosi, orvosbiológiai műszerek, terápiás eljárások, funkcionális élelmiszerek és gyógyszerkombinációk fejlesztésére, valamint gyártására szakosodó magyar K+F klaszterközpont jön létre Balatonfüreden.

„A kormányzati intézkedéseket összhangba kell hoznunk a gazdasági realitásokkal annak érdekében, hogy Magyarország kutatás-fejlesztési eredményeivel a globális piacon is érdemben ringbe szálljon!”- hangsúlyozta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Pharmagora Életminőség Klaszter alapkőletételén.

Az 574,4 millió forint értékű kutatóközpont létrehozásával a klaszter olyan komplexummal bővül, ahol nyomon tudja követni a termékek egyes fejlesztési fázisait az ötlettől a kisszériás sorozatgyártásig. A K+F-központban az orvosi és orvosbiológiai mérőrendszerek kutatása, fejlesztése és gyártása mellett laboratóriumi tesztelésre, finommechanikai, elektronikai, valamint szoftver- és rendszerfejlesztő tevékenységekre is lehetőség nyílik. A centrum létrejöttét az Új Magyarország Fejlesztési Terv 287,4 millió forint uniós forrással támogatta.

„2006-ban a 11 kis- és középvállalkozás együttműködésével létrejövő klasztert, a gazdasági racionalitás jegyében hoztuk létre. Az együttműködéssel hatékonyabb munkát tudunk végezni, hiszen a tagok tevékenységüket azonos, illetve közel azonos piaci területen fejtik ki. A klaszter szoros együttműködésben dolgozik a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel is.”- emelte ki Grosz György, a hálózat elnöke.

„A Pharmagora Életminőség Klaszter balatonfüredi megtelepedésével egy időben más, hasonló jellegű szervezet is városunk mellett döntött, így Balatonfüred új csillaggá válik a magyar kutatás-fejlesztés egén.” – tette hozzá Bóka István polgármester.