NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új kistérségi járóbeteg szakellátó központ létesül a sümegi kistérség 17 ezer lakója számára2009. november 16.

Az ÚMFT Közép-Dunántúli Operatív Program keretében a Sümegi Kistérségi Többcélú Társulás összesen 355 millió forintból, közel 320 millió forint európai uniós támogatással járóbeteg szakellátó központot hozhat létre.

A fejlesztés révén korszerű, akadálymentesített egészségügyi intézmény jön létre. Az alapkőletételre november 13-án került sor.

Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség. A 2007 és 2013 között egészségügyi fejlesztésekre fordítható 453 milliárd forintból közel 21 milliárd forint jut korszerű kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozására.

Egy ilyen járóbeteg szakellátó központ valósul meg Sümegen is 355 millió forintból, 319 millió forint uniós támogatással. A központ közel 17 ezer ember ellátásáért lesz felelős. A központ telephelyéül szolgáló két épület leromlott állapotban van, ma mozgássérültek számára nem elérhetők. A projekt kiemelt célja ezért az épületek felújítása, a higiénés körülmények és a műszaki állapot javítása, valamint az akadálymentesítés.

A járóbeteg ellátás a Kompanik utcai telephelyen koncentrálódik majd 820 m2-en. A rendelőkben új, korszerű eszközök is lesznek majd, mint például EKG, füll-orr-gégészeti kezelőegység és az új kardiológiai szakrendeléshez szükséges felszerelés.

A beruházás részeként a központban olyan korszerű szolgáltatások is helyet kapnak majd, mint a diagnosztikus konzílium, a távdiagnózis, a digitális képalkotás, illetve a digitális képtovábbításra alkalmas infrastruktúra.