NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Klaszterrel a kutatás-fejlesztés erősítéséért2009. november 16.

Egészségügyi kutatás-fejlesztési klaszterközpont jött létre Balatonfüreden. A centrum neves hazai egyetemekkel is együttműködő orvosi, orvosbiológiai műszerek, terápiás eljárások, funkcionális élelmiszerek és gyógyszer-kombinációk fejlesztésére, gyártására szakosodik.

A Pharmagora Életminőség Klaszter alapkőletételén Varga István fejlesztési és gazdasági miniszter a többi között arról beszélt, a kormányzati intézkedéseket összhangba kell hozni a gazdasági realitásokkal, hogy Magyarország k+f eredményeivel a globális piacon is érdemben ringbe szállhasson. Hozzátette: a klaszterek teremtik meg a lehetőségét annak, hogy a gyakran tőkehiánnyal küzdő kis- és középvállalkozások egymásra találjanak, s így erőteljesebben tudjanak fellépni. Már 17 akkreditált klaszter van Magyarországon, ezek 43 pályázaton már több mint nyolcmilliárd forint támogatást kaptak.

Az 574,4 millió forint értékű kutatóközpont létrehozásával a klaszter – amelyet 2006-ban tizenegy kis- és középvállalkozás együttműködésével alapítottak – olyan komplexummal bővül, ahol nyomon lehet követni a termékek egyes fejlesztési fázisait az ötlettől a kisszériás sorozatgyártásig. A k+f centrumban az orvosi és orvosbiológiai mérőrendszerek kutatása, fejlesztése és gyártása mellett laboratóriumi tesztelésre, finommechanikai, elektronikai, valamint szoftver- és rendszerfejlesztő tevékenységekre is lehetőség nyílik.

A központ létrejöttét az Új Magyarország Fejlesztési Terv 287,4 millió forint uniós forrással támogatta. Balatonfüreden nem ez az egyetlen ilyen kezdeményezés. Bóka István polgármester szavai szerint a Pharmagora Életminőség Klaszter balatonfüredi megtelepedésével egy időben más, hasonló jellegű szervezet is mellettük döntött, így a város a magyar kutatás-fejlesztés egyik új központjává válhat.

Forrás: Világgazdaság