NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kultúraváltás, hatékonyság, közszolgálat2009. november 16.

Az idén és jövőre a második akciótervben 14,3 milliárd forintos előirányzott kerettel 13 konstrukció szolgálja az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Programjában kitűzött célok elérését.

Hét egyfordulós pályázatot, valamint öt normatív pályázatott tervezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékes irányító hatósága 10,1 milliárd forintos előirányzattal. A kiemelt projektek száma hét, ezek megvalósítására 2,33 milliárd forint áll rendelkezésre.

A folyamatok megújítását és a szervezetfejlesztést támogató 1. prioritás keretében három közigazgatási funkció gyakorlásánál kíván javulást elérni a program: az ügyintézésnél, az önkormányzási képesség javítása terén és a közigazgatás működésénél a költséghatékony működési eljárások és vezetési eszközök elterjesztésénél. Az emberi erőforrás minőségének javítását szolgáló 2. prioritásnál két időhorizonton kívánnak hatni a tervezett beavatkozásokkal. Egyrészt hoszszabb távon a kultúraváltást segítő intézkedésekkel, másrészt rövid távon úgy, hogy nagyobb erőfeszítést szentelnek a vezetők vezetői képességeinek korszerűsítésére, a teljesítményértékelés valódi tartalommal történő feltöltésére, továbbá a készségek fejlesztésére a közigazgatásban foglalkoztatottak körében.

A fő beavatkozási irányok (ÁROP, 2009–10-es akcióterv)
1. A kormányzás terén
az adminisztratív terhek csökkentése
egyes szakpolitikai területeken a mérés és értékelés elterjesztése
a kistérségek közszolgáltatás-szervezési lehetőségeinek megújítása
a partnerség kiszélesítése a partnerek kapacitásainak a javításával, a közigazgatás és a partnerek közötti együttműködések támogatásával, továbbá a partnereket bevonó hálózatok kiépítésével
a polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztésének lezárása
2. A közigazgatás működése terén
korrupció megelőzése
az államigazgatási szervek eredményesebb és költséghatékonyabb működése
a korszerű köztisztviselői továbbképzési és vezetői képzési rendszer kialakítása

Forrás: Világgazdaság