NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szikla adatbázis - Negyvenmilliót nyert fejlesztésre a művelődési központ2009. november 13.

A Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtár 40 millió forintot nyert a Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése - Tudásdepó expressz támogatására című pályázaton, a fejlesztések a napokban megkezdődtek.

A Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtárban a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program - 2008-1.2.3 pályázatán elnyert összegből megújul a könyvtárak számítógépes, informatikai eszközparkja, könyvtári szoftverekkel korszerűsítik a könyvtári munkát, az internetes katalógussal kilépnek a világhálóra.

- Ez a pályázat lehetőséget nyújtott arra is, hogy ne csak a könyvtári infrastruktúrát fejlesszük, hanem beruházást is megvalósítsunk - mondta Neveda Amália, a városi művelődési központ igazgatója.

- Az első megérkezett pénzösszegből a Cholnoky klubkönyvtárban korszerű világítótesteket helyeztünk el, valamennyi klubkönyvtárban, valamint Rátóton és Kádártán a számítógépes hálózathoz kiépítettük a csatlakozókat és kábeleket, a Cholnoky könyvtárban, Jutaspusztán és a Március 15. úti klubkönyvtárban a mozgáskorlátozottak mozgásának könnyítésére ajtókat cseréltünk. Az akadálymentesítés vonatkozik a vakokra és gyengén látókra, a siketekre és nagyothallókra is.
A számítógépeket megrendeltük, a Szikla integrált könyvtári rendszerrel fogunk dolgozni, ezáltal lehetővé válik a könyvek elektronikus kölcsönzése, meghosszabbítása. - A művelődési központ hat klubkönyvtárába harminckét gépet rendeltek, eddig könyvtáranként mindössze két gép állt rendelkezésre. A Szikla könyvtári rendszerrel minden könyvtári munkafolyamat gépesítve végezhető el - a könyvtárak kilépnek a világhálóra, otthoni gépről hozzá lehet kapcsolódni az országos hálózathoz.

Online közös katalógus lesz, ami azt jelenti, hogy otthonról is bárki megnézheti, a keresett kötet bent van-e a könyvtárakban, előjegyeztetheti, meghosszabbíthatja otthonról a könyvet magának, kölcsönözni viszont csak a könyvtárban lehet. Az olvasók a könyvről ajánlásokat írhatnak, ajánlhatják másoknak, hozzászólhatnak az állomány gyarapításához, elmondhatják, nekik milyen kötetre volna szükségük.
A projekt megvalósulásának végére gépi kölcsönzés lesz; ehhez gépre kell vinni a könyvállományt, eddig minden munkafolyamat manuálisan történt. A művelődési központ ezekben a napokban szerzi be a harminckét gépet, majd feltelepítik a Szikla könyvtári rendszert, a kollégák ezután kezdik feldolgozni a könyvállományt, nyolcvanszázalékos feldolgozásnál a szakmailag felkészült könyvtáros munkatársak elkezdhetik a gépi kölcsönzést.

- Ezzel a beruházással klubkönyvtáraink megerősödnek, belépnek a modern informatikai hálózatba. Nagy előrehaladást jelent ez számunkra, húszéves lemaradást hozunk most be, mindezt olvasóink, látogatóink megelégedésére.

Forrás: Napló Online