NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kapós a telephely-fejlesztési támogatás2009. november 16.

A 18 milliárd forintos pályázati keretre 40 milliárdos igény érkezett. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint az erre a célra szánt közel 18 milliárd forinttal szemben több mint 40 milliárd forintos igény érkezett.

A hazai vállalkozások egy markáns része az előremenekülést tekinti megoldásként a jelenlegi, meglehetősen mostoha gazdasági környezetben. Legalábbis erre utal, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében májusban kiírt telephely-fejlesztési pályázat forrásait szinte elkapkodták a honi kis- és középvállalkozások. Az eredetileg hét régióban meghirdetett, 17,85 milliárd forintos keretösszegre szinte pillanatok alatt 40,3 milliárd forintnyi igény érkezett. A nagy kereslet és az igencsak jó minőségűeknek tartott pályázatok miatt a rendelkezésre álló keret a szerződéskötésekig várhatóan több milliárd forinttal bővül. A tervek szerint ugyanis 3-5 milliárd forintnyi uniós forrással emelnék meg a pályázati kasszát. Ez utóbbi pénzek korábban nem voltak lekötve, vagy nem tudták azokat lekötni, ami azt jelenti, hogy nem vonnak el más, ezzel párhuzamosan futó fejlesztési projektektől forrásokat - mondta a Népszabadságnak Mosonyi Balázs, a Regionális Operatív Programok irányító hatóságának vezetője.

A konstrukció keretében az egy munkahelyre eső átlagos támogatás körülbelül 1,2 millió forint. Mindez persze nincs ingyen, az uniós forrásokat remélő vállalkozásoknak minimálisan garantálniuk kell, hogy a pályázatukban érintett munkahelyeket legalább három évig megőrzik. A befutott és már elbírált anyagok szerint a program segítségével eddig 1500 új munkahelyet hoznak létre, a projekt végén ez a szám meghaladja majd a 2000-et - jegyezte meg Mosonyi Balázs. Emellett komoly hozadéka a pályázatnak, hogy a hároméves megkötésnek köszönhetően csaknem tízezer további munkahely megtartása is biztosított.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt eljárás kizárólag a kis- és középvállalkozások előtt volt nyitott. A konstrukció keretében a pályázók a termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó, új épület építését, a már meglévő ingatlanok átalakítását és bővítését, valamint a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtását, az alap-infrastruktúra kiépítését, korszerűsítését jelölhették meg. Kapcsolódó tevékenységként azért támogatható volt a szükséges eszközök beszerzése és a környezeti kármentesítés is. Az NFÜ nem titkolt célja, hogy ezzel a lehetőséggel növelje a vállalkozások versenyképességét, de legalábbis megőrizze azt. Nem mellékesen javítani kívánják a cégek tőkeellátottságát, és szeretnék azt is, hogy a beruházások segítségével a régiók foglalkoztatottsági szintje is javuljon.
A támogatás cégenkénti kerete 10-150 millió forint között lehetett. Az uniós források jellemzően a beruházások 30-50 százalékát fedezik, bár a leghátrányosabb régióban ez a mutató elérhette a 70 százalékot is, igaz, csak abban az esetben, ha a projekt összértéke 50 millió alatt volt.

A beérkezett pályázatok bírálata mára négy régióban lezajlott. További háromban hamarosan zárulnak az értékelések, ezt követően mindenhol elindulhatnak a szerződések. Azoknak a cégeknek, amelyek a mostani támogatásról lecsúsztak, nem kell sokáig várniuk az újabb uniós tőkeinjekcióra, miután az elképzelések szerint a jövő év elején egy hasonló pályázatot írna ki az NFÜ, igaz, kisebb kerettel.

Forrás: Népszabadság