NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megépülhetnek a hiányzó körtöltések a Hernád völgyében2009. november 19.

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával 7 Sajó és Hernád völgyi település körül épülhetnek meg a hiányzó körtöltések. A több mint 15 kilométernyi töltés 3,87 milliárd forintba kerül, az uniós projektek előkészítése már befejeződött.

A településeket a Hernád völgyében korábban is veszélyeztették a folyó árvizei, de az utóbbi évek rendkívüli nyári árvizei tetemes károkat okoztak, így sürgetővé vált a falvak körül az árvízvédelmi művek kiépítése. A projektet bemutató sajtótájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekkel közel ötezer lakos árvízi védettsége lesz biztosítható.

A Hernád völgyében fekvő Felsődobszán, Hernádkércsen, Nagykinizsen, Szentistvánbaksán és Ócsanáloson jelenleg nincs, míg Hernádkakon csak részlegesen épült ki árvízvédelmi töltés. A nyílt ártérben fekvő településeken a lakóházak annak idején a folyó vízjárásához igazodva, az árvizek által addig nem érintett területeken épültek meg. Az elmúlt évtizedek árvizei azonban egyre magasabb vízállásokat eredményeztek, és elöntötték a korábban biztonságosnak hitt lakott részeket. A Hernád hazai szakaszán 2004 és 2006 nyarán minden korábbinál magasabb árvizek vonultak le. A rendkívül hevesen áradó víz ellen nem lehetett megvédeni a községek mélyebben fekvő belterületi részeit, az árvíz betört a falvakba, lakásokat öntött el, súlyos károk keletkeztek az épületekben, a közművekben és a közutakban is. A községeket legutóbb 2008. nyarán sújtotta árvíz.

A Sajó völgyében található Sajóecseg csaknem teljes belterülete a mértékadó árvízszint alatt fekszik. Sajóecsegen 1974. októberében minden korábbinál magasabb árvíz vonult le, jócskán meghaladva a mértékadó árvízszintet. 330 lakást öntött el akkor a folyó vize, 1010 lakost érintett közvetlenül, közvetve pedig az egész települést. Bár a legutóbbi nagy árvíz óta 35 év telt el, hatásai azóta is meghatározzák a község fejlődési lehetőségeit, hiszen nincs az elöntési veszélytől megvédett beépíthető terület.

A tervek szerint több mint 15 kilométernyi töltés fog megépülni a hét település körül. Az új töltések magassága az előírások szerint a mértékadó árvízszintet 1 méterrel haladja majd meg, a koronaszélességük pedig 3 méter lesz. Ahol a szükséges méretű töltés nem építhető ki, ott vasbeton árvízvédelmi támfalak épülnek, Felsődobszán pedig mobilgátat alakítanak ki egy szakaszon. A mentett oldalon összegyűlő csapadékvizeket a töltésbe épített zsilipes csőátereszek juttatják majd el a folyókba. A tervek szerint Hernádkércsen 1880 m, Nagykinizsen 1982 m, Szentistvánbaksán 1349 m, Onga-Ócsanáloson 1838 m, Felsődobszán 2846 m /melyből 296 méter mobilgát/, Hernádkakon 900 m, míg Sajóecsegen 4260 m új töltés épül meg. A körtöltések tervezett költsége összesen 3,87 milliárd forint, a projekt előkészítésre a pályázók 147 millió forintot nyertek.

„Az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek köszönhetően soha nem látott forrásokat tudunk árvízvédelmi fejlesztésekre is biztosítani: 2007 és 2013 között 150 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célra” – monda el a zöldtárca vezetője.

Forrás: OrientPress Hírügynökség