NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hatszázmilliós biciklitárolók Pest megyében2009. november 17.

Tizenhárom Pest megyei településen parkolókat és biciklitárolókat építenek a vasútállomások mellé 2010 első félévéig az európai uniós fejtési források felhasználásával.

A Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSz), a MÁV Zrt. és az érintett 13 Pest megyei önkormányzat alkotta konzorcium a mintegy 624 millió forint összköltségű projektet a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) támogatásával valósítja meg. A beruházás költségének 90 százalékát uniós forrásból biztosítják, a 10 százalék önerőt az önkormányzatok adják.

A 2010. június 30-val záruló projekt megvalósítása során 834 gépjármű számára korszerű, őrzött parkolóhelyet, és 540 kerékpárnak tárolót alakítanak ki a Budapest-Szob, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalak mentén lévő vasútállomások mellett. Kéthelyi József, a BKSZ Budapesti Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a közeljövőben megkezdődnek a kivitelezések, az időjárástól függően jövő év elején, február közepén a tényleges építkezés is indulhat a 13 településen.

Buzinkay Tamás, a MÁV Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatója elmondta, hogy a MÁV üresen álló területeket adja a projekthez. A helyszínek kiválasztásánál szempont volt, hogy a helyi önkormányzatok is hozzájáruljanak a parkolók fenntartásához. Mile Károly, a MÁV Zrt. EU kapcsolatok osztályvezetője elmondta, hogy a regionális operatív programokban és a Közlekedés Operatív Programban (KÖZOP) tovább P+R parkolók építése várható az ország különböző részén a vasútállomások mellett.

A most induló projektben 2010 június 30-ig Abonyban, Cegléden, Gyömrőn, Kismaroson, Nagykátán, Pilisen, Sülysápon, Szentmártonkátán, Sződligeten, Tápiószecsőn, Üllőn, Vecsésen és Verőcén épül meg a vasútállomások mellett a P+R, valamint a B+R parkoló. A kamerákkal megfigyelt területeken egész nap ingyen parkolhatnak az autósok és a kerékpárosok. A fejlesztési helyszínek kiválasztásánál és kialakításánál a beruházók figyelembe vették a parkolók későbbi bővíthetőségét is.

Forrás: UniósPénz.hu