NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatással korszerűsítik a nyírbátori speciális iskolát2009. november 23.

Az Európai Unió támogatásával, csaknem 700 millió forintos költségből korszerűsítheti és bővítheti a tanulásban egészségileg korlátozott fiatalok nyírbátori Éltes Mátyás speciális iskoláját a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

Brüsszel pályázat alapján mintegy 500 millió forintot ad a hátrányos helyzetű gyermekek oktatási színvonalát jelentősen javító beruházáshoz, míg az intézményfenntartó önkormányzat 196 millió forint saját forrással egészíti ki az összeget - mondta Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke a térségi helyhatóság vezetője.

A szabolcsi önkormányzat ugyancsak uniós támogatással szeretne felújítani egy záhonyi, egy ibrányi és egy nyírbátori gimnáziumot, valamint a nyíregyházi Bárczy Gusztáv Speciális Iskolát. A pályázatokat hamarosan benyújtják, a saját forrás már biztosított a helyhatóság által korábban kibocsátott, hatmilliárd forint értékű, fejlesztési célú kötvényből. A nyírbátori iskolában, ahol több mint 300 gyermek kap általános és szakiskolai képzést, s az intézményhez kapcsolódóan gyermekotthon és kollégium is működik, összesen 6.500 négyzetméter alapterületű épületeket újítanak fel és megoldják a teljes akadálymentesítést is.

A jövő tanévig elkészülő munkálatok érintik a tetőszerkezetek rekonstrukcióját és a külső homlokzatok rendbetételét is. Bővítésként, épületszintek átalakításával és a tetőtér beépítésével kialakítanak egy 6-8 fős befogadóképességű önálló lakóegységekből álló, összesen 40 személyes gyermekotthont is. A beruházáshoz korszerű taneszközök beszerzése is tartozik, mintegy 50 millió forint értékben.

Seszták Oszkár a tervezett további iskolakorszerűsítésekről elmondta: a regionális fejlesztési tanács most írt ki kétmilliárd forint összegű pályázatot megyei önkormányzatoknak, megyei jogú városoknak és egyházaknak. E lehetőséggel élve szeretnék felújítani a térségi helyhatóság záhonyi, ibrányi és nyírbátori gimnáziumát, valamint nyíregyházi speciális, egészségileg sérült gyermekeket tanító iskoláját. Megjegyezte, hogy az önkormányzat által kibocsátott 6 milliárd forint kötvény értékéből eddig még csak 400 millió forintot használtak fel fejlesztésre, a többit 2013-ig, ugyancsak az Európai Unió forrásainak kiegészítésére szeretnék elkölteni, különböző közintézményi beruházásoknál.

Forrás: UniósPénz.hu