NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jól halad a Pólus Program2009. november 24.

A Pólus Program az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló, ágazati és regionális operatív programokon átívelő, komplex gazdaságfejlesztési program.

Két pilléren nyugszik, amelyek közül az egyik a vállalkozásfejlesztési pillér. Ez a hazai kis- és középvállalkozások bázisára épülő exportorientált, innovatív és magas hozzáadott értékű tevékenységekre koncentráló vállalati együttműködések, klaszterek támogatását célozza meg. A klasztertámogatásra az ÚMFT-n belül három programból integrál forrásokat a Pólus Program, a cél elérésében egyszerre vállal szerepet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, a Regionális Operatív Programok és a Társadalmi Megújulás Operatív Program.
A vállalkozásfejlesztés mellett a másik pillérje a programnak a horizontális gazdaságfejlesztési pillér. Ennek keretében a versenyképesség szempontjainak megfelelő kedvező üzleti környezet megteremtésének elősegítése a cél a pólusvárosokban (Győr, Pécs, Székesfehérvár és Veszprém póluspár, Szeged, Debrecen, Miskolc és Budapest), elsősorban az általános infrastruktúra-fejlesztés és a humán erőforrás fejlesztésének támogatásával. Erre a célra a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból és a Társadalmi Megújulás Operatív Programból egyesít forrásokat a Pólus Program.

A 2007-2013-as programozási időszakban 360-416 milliárd forint közötti összeg áll rendelkezésre a program keretében a fenti két cél elérésére. A Pólus Program vállalkozásfejlesztési pilléréhez tartozó pályázati kiírások keretében eddig összesen mintegy 54 milliárd forint támogatás került megítélésre. Ezen belül száz induló vagy fejlődő klaszter kapott 3,3 milliárd forintot a regionális operatív programok dedikált pályázatain, ami az előzetes várakozásokat jócskán meghaladó érdeklődést tükröz. 2008 májusában jelent meg a legfejlettebb klaszterek kiválasztását célzó Akkreditált Innovációs Klaszter címpályázat. A cím elnyerői jogosultságot szereznek a kizárólag Akkreditált klaszterek számára kiírt pályázatokon való indulásra, illetve más pályázatok esetében pluszpont megszerzésére az elbírálás során (egyes pályázatok a klasztereknek, mások az akkreditált klaszterek tagvállalatainak szólnak). A hazai szaktekintélyekből álló Akkreditációs Testület eddig 5 alkalommal tartott döntő ülést és 17 esetben döntött az Akkreditációs cím odaítéléséről. A kizárólag Akkreditált klaszterek számára kiírt innovációs témájú pályázatok (GOP1.2.1-KMOP1.1.3/A; GOP1.3.1/B) iránt jelentős érdeklődés mutatkozik. Mind ez idáig 10 Akkreditált klaszter 43 projektje részesült támogatásban, összesen mintegy 8,3 milliárd forint összegben.

Eközben a Pólus Program horizontális gazdaságfejlesztési pilléréhez tartozó konstrukciók esetében eddig összesen mintegy 137 milliárd forint támogatás került megítélésre a pólusvárosok számára, köszönhetően a városok élénk érdeklődésének és részvételének. Öt sikeres pályázat született a GOP 1.2.2-KMOP 1.1.3/B - Tudományos és technológia parkok támogatása kiíráson. A megítélt támogatás összege 12,4 milliárd forint. A TIOP 1.3.3. - Agóra-pólus pályázaton minden arra jogosult város nyújtott be pályázatot, ezek elbírálása folyamatban van. A TIOP 1.3.1-KMOP 4.2.1 - A Felsőoktatás infrastruktúra-fejlesztését támogató konstrukción minden pólusváros egyeteme sikerrel pályázott és több mint 46,3 milliárd forint támogatásban részesültek. A TÁMOP-4.2.1 - Tudástranszfer rendszer fejlesztése, illetve a TÁMOP-4.2.2 - Innovatív kutatói teamek támogatása című pályázati kiírások tekintetében - előbbi esetében a Veszprém-Székesfehérvár társpólustól, utóbbi esetében pedig Miskolctól eltekintve - minden pólusváros egyeteme nyert el támogatást, összesen 10 milliárd forint összegben.

Forrás: Napi Gazdaság