NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egymilliárd innovációs forintra pályázhatnak az egyetemek2009. november 24.

Ismét kiírta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt az uniós pályázatot, amely az egyetemek, főiskolák és a gazdaság közötti kutatás-fejlesztési együttműködést hivatott támogatni (TÁMOP-4.2.1/09 és TÁMOP/4.2.1/09/1/KMR).

A november 2-án megjelent, összesen egymilliárd forint keretű pályázat célja, hogy a felsőoktatási intézményekben ösztönözze a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet, valamint a technológiai és tudástranszfer-szolgáltatások kiépítését és fejlesztését, elsősorban a matematikai, műszaki, informatikai és természettudományos k+f profillal rendelkező intézmények esetében.

Az egyetemek és főiskolák pilotprojektek lebonyolítására, transzfer-együttműködésekre fordíthatják az elnyert összeget, de elsősorban különböző módszertani fejlesztések és adaptációk támogathatók. Ez lehet új módszer kifejlesztése, licenc vásárlása vagy kutatási eredmények adaptálása is. A pályázatra november 30-ig jelentkezhetnek az államilag elismert felsőoktatási intézmények vagy konzorciumi tagként a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetei. A támogatás vissza nem térítendő, összege a közép-magyarországi régióban százmillió és 289,5 millió forint között, a többi régióban pedig 200 millió és 500 millió forint között lehet. A támogatás mértéke a projekt teljes elszámolható költségének 90 százaléka lehet.

Az idei pályázat részeredményei egyelőre nem ismertek, vagyis nem tudni, mely egyetemek jelentkeztek és mekkora összeget tett ki eddig az igényelt támogatás. Az azonban beszédes tény, hogy az egy évvel ezelőtti, hasonló tárgyú pályázaton nyolc felsőoktatási intézmény kapott összesen 3,2 milliárd forint támogatást. Közülük kettő került ki a közép-magyarországi régióból, hat pedig a többiből.

Forrás: Napi Gazdaság