NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Országos és saját könyvtárfejlesztés a Miskolci Egyetemen2009. november 24.

Országos és helyi elektronikus könyvtári szolgáltatások fejlesztése kezdődik a Miskolci Egyetem (ME) Könyvtár, Levéltár, Múzeumában - jelentették be a projektet november 24-én. A csaknem 200 millió forintos európai uniós támogatás több országos könyvtári adatbázis összehangolására, oktatástörténeti és szemantikai webportálok létrehozására, valamint nagy mennyiségű könyvtári dokumentum adatbevitelére is lehetőséget teremt.

A ME Könyvtár, Levéltár, Múzeuma az országos könyvtári rendszer részeként regionális és országos feladatokat is ellát, 2002 óta építi a Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisát (MATARKA), országos együttműködés keretében teszi lehetővé, hogy a Magyarországon vagy a környező országok magyar nyelvterületein kiadott, túlnyomórészt magyar nyelvű szakfolyóiratok tartalomjegyzékei bárki számára szabadon kereshetővé váljanak az interneten.

A TÁMOP keretében elnyert csaknem 200 millió forint lehetőséget ad a MATARKA szolgáltatásainak fejlesztésére, bővítésére. Jelenleg a kereshető cikkek száma 700 ezer, mely a projekt segítségével 1 millió 300 ezerre bővül. Megvalósul emellett a hasonló országos könyvtári adatbázisok - mint az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, valamint a Humántudományi tanulmányok és cikkek adatbázisa - közös felületen való kereshetősége is.

A pályázat révén a miskolci intézmény könyvtára egy digitális tartalmak tárolására szolgáló országos cikkarchívum alapjait teremti meg, amit a Pannon Egyetemmel és az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve kíván létrehozni. A már digitalizált cikkek és részdokumentumok összegyűjtésével, rendszerezésével pedig az országos dokumentumküldő rendszer egyik alapköve teremthető meg.
Az egyetemi könyvtár ugyanakkor könyvtári portál fejlesztésével támogatja borsodi partnereit (Miskolci Városi Könyvtár; Derkovits Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Tiszaújváros; Közösségi Ház és Könyvtár, Alsózsolca; Művelődési- és Sportközpont, Városi Könyvtár, Sajószentpéter), hogy web2-es, interaktív szolgáltatásokat indíthassanak. A portál nyitott lesz a közhasznú, elsősorban a könyvekhez, művelődéshez, tanuláshoz kapcsolódó tartalmak fogadására, rendszerezésére és menedzselésére. A portálfejlesztéssel az interneten is kereshetővé válnak a Tiszaújvárosban, a Miskolci Városi Könyvtárban épített helytörténeti, illetve a ME-n készülő egyetemtörténeti cikkadatbázisok.

A megvalósuló tartalomfejlesztések hatékony megvalósításához szükséges infrastruktúrát a könyvtár egy nyertes Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) pályázatból tudja finanszírozni.

Forrás: EduPress.hu