NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egymilliárd forintos támogatás a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációjára 2009. november 25.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 1,037 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációjára. A kivitelezés még 2009. novemberében megkezdődik és várhatóan 2010. november 30-ig tart. A kiemelt projekt teljes lezárása előreláthatóan 2011. január 31.

A Támogatási Szerződés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és az igazgatóság között 2008. december 18-án jött létre.

A szerződés aláírását követően a közbeszerzési eljárások lefolytatása után 2009. év november végén kezdődnek meg a Nagy-Pándzsa vízfolyás mederrendezési munkálatai a torkolattól felfelé, valamint a Mindszentpusztai árvíztározó előkészítő munkái. A kivitelezői feladatokat a Pándzsa Vízépítő Konzorcium, a műszaki ellenőrzést az EUROUT Kft. végzi.

A kivitelezési munkák a következő feladatokat jelentik:

- A mederrekonstrukció során a medrek a külterületen 10 éves gyakoriságú vízhozamok kiöntés nélküli levezetésére épülnek ki, a belterületeken a 33, illetve 100 évenként előforduló árvizek biztonságos levezetése valósul meg a medrek rendezésével.

- A domboldalról lesodródó nagytömegű hordalék rendszeres feliszapolódást okoz a Nagy-Pándzsa medrében. A befogadó terhelésének csökkentésére hordalékfogó művek épülnek Écs és Ravazd községek területén.

- A Rabkerti-tó részleges iszapolására a torkolatnál lévő Tyúktelepi, továbbá a Holt-Marcal torkolatánál lévő Helbényi zsilip környezetébe kerül sor.

- A Holt-Marcal torkolati, un. Helbényi zsilip korrodálódott, vízzárása nem megfelelő. Megtörténik az elzáró táblák és mozgató berendezések cseréje, a betonfelületek javítása.

- A Mindszentpusztai árvíztározó Pér, illetve Töltéstava belterületek védelme érdekében épül meg.

- A  83. sz. közút és a Holt-Marcal közötti területen lévő NATURA 2000-es területek vízpótlását biztosítja a közút alatt, a Nagy-Pándzsa bal partján épülő vízkivételi műtárgy, melyhez szükséges vízszintet az alatta mintegy 500 méterre található duzzasztó fogja biztosítani.

A kivitelezési munkák megkezdése kapcsán megrendezett nyitó ünnepségen - melyre 2009. november 25-én került sor - Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta, hogy a projekt célja a közvetlen árvízveszély megszüntetése, és a Natura 2000 terület rehabilitációja. A beruházással 2.200 ember árvízi biztonsága javul, a vízszállító képesség helyreállításával rendezett tájkép, élhető környezet alakul ki.

A projekt teljes időtartama alatt hirdetőtábla nyújt információt a 83-as út és a Pápai út kereszteződésénél a Nagy-Pándzsa, illetve Pér belterületén a Vezseny-ér közvetlen környezetében.

Forrás: NyugatHír.hu