NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Bioinnováció és zöld technológiák kutatása a veszprémi Pannon Egyetemen2009. november 26.

Közel 700 millió forintból -uniós támogatással-innovatív kutatói teamek felállítását és működtetését, illetve alapkutatások folytatását támogató projekt indul a veszprémi Pannon Egyetemen

„Magyarországnak az az érdeke, hogy növelje azoknak a számát, akik műszaki, természettudományos képzésben részesülnek. Ezért olyan felsőoktatási programokhoz adunk uniós forrásokat, amelyek segítenek abban, hogy a magyar egyetemek piac- és versenyképes tudást adjanak a hallgatóiknak. Olyan tudást, amellyel jól járnak a frissdiplomások és olyan tudást, amellyel jól jár majd a magyar gazdaság, mert innovatívabbá, versenyképesebbé válik. Ehhez járul hozzá a Veszprémi Egyetem „Élhetőbb környezet, egészségesebb ember – Bioinnováció és zöld technológiák kutatása a Pannon Egyetemen” című projektje is, amelynek megvalósítására közel 600 millió forint támogatást biztosít az unió és a kormány.”- mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetmegőrzési szakállamtitkára csütörtök délelőtt Veszprémben, a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón. 

A környezetvédelmet sajátosan, mérnöki és termelés-szervezési szempontból közelítő szakmai program a környezetkímélő, erőforrás felhasználás szempontjából hatékony technológiák, eljárások kidolgozására összpontosít. Ugyanakkor lehetőséget teremt az eddig alulfinanszírozott, de ígéretes szakmai programok megvalósítására. A Pannon Egyetem 4 kara a következő két esztendőben 8 szakmai program célzott alapkutatásait végzi el, amelyek rövid távon piacképes termékként hasznosíthatók. Az egyetem mérnöki, valamint gazdaságtudományi karának munkacsoportjai, a projekthez kapcsolódva, a fenntartható kémiai eljárások kidolgozásán tevékenykednek.

E program keretében „Hulladékszegény eljárások – szennyezések csökkentése a forrásnál” címmel, a többi között, olyan új biotechnológiai eljárások és zöld oldószerek ipari elterjesztését célozzák meg, amelyekkel az előállítandó termék minősége javul, a szennyező kibocsátások csökkennek, az erőforrás-felhasználás hatékonysága nő. A program egy másik területe a Kárpát-medencében rendkívül nagy mennyiségben és jó minőségben található agyagásványokat és humuszanyag-hordozókat érinti, amelyeket – a felületi tulajdonságaiktól függően – számtalan területen alkalmaz a modern ipar. A kutatók nanotechnológiai eszközöket alkalmaznak a felületi tulajdonságok biztosítására.

A program keretében különös figyelmet szentelnek a vízkezelő eljárások további fejlesztésére is. A fenntartható kémiai eljárások kidolgozásán tevékenykedő egyetemi kutatók a környezeti terhelés és az energiafelhasználás minimalizálása érdekében adatbányászatra támaszkodva modelleznek környezeti rendszereket és termelő technológiákat. Ez a kutatás olyan adatbázis alapú, folyamatelemzésre alkalmas adatbányászati eszköz- és szolgáltatás csomag kifejlesztésére irányul, mely képes a kis- és középvállalatok technológiai, üzemviteli problémáira gyors és költséghatékony megoldásokat adni. A projekt „Ökonómiai vizsgálatok” című programrésze a környezetvédelmi elveken alapuló kutatások eredményeit szeretné a gyakorlatba is átültetni és a vállalati menedzsmenttel tudatosítani a környezet-gazdálkodás szükségességét.

A Georgikon Mezőgazdaság Tudományi Kar „Növényvédelmi eljárások biológiai és molekuláris biológiai megalapozása az élhetőbb környezet kialakítása érdekében” című programja országosan is egyedülálló módon közelíti meg a modern mezőgazdaság egyik alapvető problémáját, a kártevők elleni védekezést, amit adatbázis építéssel és molekuláris-biológiai kutatásokkal segít. A modern információs technológiák egyre nagyobb szerepet kapnak az egészség megőrzésében, illetve a betegek életminőségének javításában.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatika Kara az uniós projektben a „Humán egészségügyi fejlesztések informatikai támogatása” című program tevékeny részese. A kar kutatócsoportja nemzetközileg elismert fejlesztő munkát végez a bioelektromos képalkotás területén, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke és más neurodegeneratív megbetegedések diagnosztizálásának informatikai támogatásában.

Forrás: MTV Híradó Online