NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Fejlődő járóbeteg-szakellátás2009. november 30.

Összesen 25 milliárd forint támogatással, az ország 28 településén épülnek korszerű kistérségi járóbeteg-szakellátó központok az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) forrásainak felhasználásával.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint az elkövetkező hónapokban öt Pest megyei településen kezdődik meg az alap-, illetve emelt szintű járóbeteg-szakellátó központok fejlesztése összesen 4 milliárd forint uniós és hazai támogatással.

Az Érdi Szakorvosi Rendelőintézet jelenleg 82 ezer lakos általános szintű szakorvosi és több mint 100 ezer lakos gondozói ellátását végzi. A fejlesztéssel új épületszárnyat építenek (a bővítés nettó 205 négyzetméter), kialakítják az egynapos sebészetre, mozgásszervi rehabilitációra alkalmas nappali kórházat, fejlesztik a gasztroenterológiai és radiológiai ellátást. Az informatikai rendszer fejlesztésével megnyílik a lehetőség a telemedicina alkalmazására. Rétság városában az új járóbeteg-szakellátó központ egymilliárd forintból épülhet meg. A projekt megvalósulásával jelentősen javul a térségben az egészségügyi szakellátásokhoz való hozzáférés. A célul kitűzött 20 perces hozzáférés a térség lakosságának 68 százalékát érinti.

Az ÚMFT keretében megkezdődhet a mezőcsáti és a sárvári kistérség járóbeteg-központjainak infrastrukturális fejlesztése is. A mezőcsáti székhelyű kistérségi összefogás keretében több mint 900 millió forint uniós támogatással létrejövő rendelőintézetet jól megközelíthető helyen, a kistérség központjában, új infrastruktúrával fogják működtetni. A sárvári emelt szintű járóbeteg-szakellátó központ kialakítása keretében a meglévő rendelőintézet szolgáltatásainak átszervezésére és kibővítésére kerül sor. A több mint 750 millió forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztés 44 település több mint 45 ezer lakosát érinti.

Forrás: Napi Gazdaság