NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Félmilliárd forintot meghaladó turisztikai fejlesztések Tihanyban2009. december 4.

Több mint félmilliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben Tihanyban - mondta Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a tihanyi apátságnál tartott sajtótá-jékoztatón csütörtökön.

Pál Béla ismertetése szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a tihanyi Levendula látogatócentrum kialakítására nyert el 290 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a község pedig 41 milliót kap a szabadtéri színpad és környezete rendbetételére. Utóbbi összeghez az önkormányzat 45 milliós önrészt tesz hozzá. Az elnök elmondta: a balatoni térség turisztikai vonzerejének növelésére kiírt 1,8 milliárd forint összegű pályázat iránt rendkívüli volt az érdeklődés. A 40 beérkezett pályázatban összesen 6,5 milliárd forintnyi igénylés szerepelt. A fejlesztési tanács végül 13 pályázatot díjazott - tette hozzá.

Korzenszky Richárd, az apátság perjele azt hangsúlyozta, hogy szakszerűen és korszerűen szeretnék fogadni a turistákat. Hozzátette: a jövőre megvalósítandó látogatóközpontban, amelynek 70 százaléka a terepszint alatt lesz, előadótermet, filmvetítőt és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.

Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója elmondta: a Belső-tó partján létesítendő Levendula látogatóközpontot a 2011-es nyári szezonra nyitják meg, ahol elsősorban a félsziget különleges értékeit mutatják be.Kifejtette, a Balaton-felvidéken és a Kis-Balatonon összesen 12 bemutatóhelye van a nemzeti parknak, ám kell egy olyan központnak is lennie, ahol valamennyi egyszerre áttekinthető.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta, hogy a Belső-tó partján lévő szabadtéri színpadot 2010 nyarára felújítják, mozgatható tetőszerkezetet kap, s új díszburkolattal és növényekkel szépítik meg.

Forrás: Menedzsment Fórum