NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Befejeződött a győri nagytérség hulladékgazdálkodási nagyprojekt első üteme2009. december 7.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009.november 17-én megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a „Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítása” nagyprojektre. Az építés I. üteme, mely magában foglalja Győr-Sashegyen hulladéklerakó és komplex hulladékkezelő központ építését, a mai napon átadásra került.

A projekt, melynek egy részét a mai napon átadták, a Közép- és Nyugat-dunántúli régióban egy integrált hulladékgazdálkodási rendszer létrehozását és az anyagában újrahasznosítható és a biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtési rendszereinek bevezetését tűzte ki célul.

A 9,5 milliárd forint összköltségvetésű, 6,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló nagyprojekt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye 112 településén, összesen 260 ezer lakos életminőségét fogja javítani, a kezelésre kerülő, átlagos települési szilárd hulladékmennyiség 130 000 tonna éveként. A projekt konkrét célja a hulladék keletkezésének megelőzése és szelektív hulladékgyűjtési rendszerek bevezetése az újrahasznosítható, és a biológiailag lebomló hulladékok esetén. A vegyesen gyűjtött hulladékból az éghetőek kiválogatása által a lerakásra kerülő hulladék mennyisége csökkeni fog. Mindezeken túl a biológiailag lebomló hulladékok különválasztásának köszönhetően a levegőszennyezés is mérséklődni fog, csökkennek az egészségügyi kockázatok, valamint a hulladék lerakására használt terület mérete is kisebb lesz.

A mai napon átadott új Hulladékkezelő Központ a legkorszerűbb technológia alkalmazásával kezeli a begyűjtött szelektív és lakossági szilárdhulladékot. A tervek szerint a 112 településen 2010. március 1-jén teljes körűen elindul az új hulladékgyűjtési rendszer, melynek köszönhetően környezetkímélő módon kerül gyűjtésre és feldolgozásra a begyűjtött hulladék.

A most elkészült hulladékkezelő központon kívül a projekt keretében 339 szelektív hulladékgyűjtő sziget, 42 hulladékudvar és 2 hulladék–átrakóállomás épül

A szolgáltatási területen a lakosság számára is jelentős változásokat hoz az új rendszer. A szelektíven gyűjtött csomagolási anyagokat (műanyag, papír, fém, üveg) modern válogatóműben szelektálják tovább, bálázzák, ahonnan a válogatócsarnokhoz kapcsolt raktárba kerülnek, majd átmeneti tárolást követően újrahasznosító üzemekbe juttatják.

Az alkalmazott technológia sokkal modernebb és kevesebb lerakott hulladékkal terheli a környezetet, mivel a vegyesen gyűjtött települési szilárdhulladék lerakással történő ártalmatlanítását csak az előkezelést követően végzik, az úgynevezett mechanikai biológiai stabilizálási eljárás segítségével, aminek köszönhetően a lerakótérbe kerülő hulladék térfogata az eredetinek körülbelül mindössze az egyharmadára csökken.

A rendszer fontos elemei a hulladékudvarok, ahova a lakosság díjmentesen szállíthatja a háztartásban keletkező olyan hulladékfajtákat, lomokat, amelyek mennyiségük, veszélyességük vagy méretük miatt a kukaedényekbe, vagy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken nem helyezhetők el.

A 112 települést felölelő szolgáltatási terület 3 gyűjtőkörzetből áll, hogy a hulladékszállítás is környezetkímélő módon valósuljon meg. Ezért Vaszaron és Sikátoron gyűjtőkörzeti átrakóállomások létesülnek. Így tömörített formában jut el a projektet lefedő teljes földrajzi területről a Győr-sashegyi Hulladékkezelő Központba.

A hulladékkezelő központban a lerakótér, vagyis a selejtanyag-tároló a jogszabályban előírt természetes és mesterséges szigeteléssel készült, melynek biztonságos üzemeltetését szolgálja a monitoring-kút hálózat, valamint a szigetelőréteg kiegészítése a geoelektromos monitoring rendszerrel. A monitoring rendszer mérési adatai bárki számára nyilvánosak, interneten elérhetők lesznek.