NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kapu Ázsia és Európa között Záhony: a szárazföldi kikötő2009. december 11.

Több mint 37,5 milliárd forint összértékű beruházással fejleszti a keleti határ mentén fekvő záhonyi térséget a magyar kormány és az Európai Unió. A komplex gazdaságfejlesztési program azt a célt szolgálja, hogy élénkítse az áruforgalmat Ázsia és Európa között, és hogy vonzó gazdasági környezetet teremtsen a befektetők számára az egész észak–alföldi régióban.

„Az Unió támogatásával megvalósuló komplex gazdaságfejlesztési program eredményeképpen Záhony lehet a Kelet és Nyugat közötti áruforgalom egyik legjelentősebb központja. - A fejlesztések célja, hogy olyan ipari-logisztikai térséget alakítsunk ki, amely alkalmas jelentős külső befektetések fogadására – mondta Kálnoki Kis Sándor a Záhonyi térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott azon a fórumon, amelyet az ITD Hungary a Budapesten akkreditált több mint ötven gazdasági diplomata számára szervezett. – Az Unió keleti határa mentén ebben a térségben található az egyik legnagyobb vasúti átrakó kapacitás. Mindez, Magyarország egyéb előnyeivel együtt - fejlett üzleti infrastruktúra, adókedvezmények, színvonalas logisztikai szolgáltatások - páratlan lehetőségeket kínál mind az áruforgalomban tevékenykedő cégeknek mind pedig azoknak, amelyek nyersanyagok feldolgozásával, csomagolásával, vagy logisztikai szolgáltatásokkal foglalkoznak” – tette hozzá Kálnoki Kis Sándor.

„Uniós forrásból fejlesztjük a vasúti hálózatot, elvégezzük a nagy teherbírású úthálózat rekonstrukcióját, a már meglévők mellett egy új 160 ha-os ipari-logisztikai területet hozunk létre. Emellett támogatjuk a térségben működő kis- és középvállalkozásokat, célirányosan igyekszünk képezni a helyi munkaerőt.”- mondta el Paszternák Tímea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese. A program nyomán javaslat született közös ukrán-magyar gazdaságfejlesztési projektekre, így például - a szentgotthárdi, magyar-osztrák példa alapján - a határon átnyúló közös ukrán-magyar ipari logisztikai terület létrehozására is.

A térség nyújtotta befektetési lehetőségeket vázolta Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója. Mint elmondta, a tervek között szerepel ukrán-magyar közös konténer-terminál fejlesztése annak érdekében, hogy az a várhatóan jelentősen növekvő távol-keleti forgalom terminálkapacitását és összehangolt működését segítse elő. Az ITD Hungary a befektetők toborzását a záhonyi térség fejlesztéséhez kapcsolódó átfogó marketing terv keretében végzi.