NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Sürgősségi Betegellátó Centrum létesül a Kaposi Mór Oktató Kórházban2009. december 11.

Kaposvárott aláírásra került a közel 512 millió forint összköltségű projekt támogatási szerződése. A pályázat segítségével a Kaposi Mór Oktató Kórház már meglévő Sürgősségi Osztályát korszerűsítik és Sürgősségi Betegellátó Centrummá fejlesztik.

A kórházak sürgősségi egységeinek fejlesztésére 2007-2010 között 20 milliárd forint uniós támogatási keret áll rendelkezésre. A 2007-2008 közötti időszakban a bővített forráskeret közel 12 milliárd forint, a pályázat eredményhirdetésére 2009. márciusában került sor. A pályázati kiírás célja új sürgősségi osztály kialakításának, meglévő sürgősségi osztály vagy fogadóhely magasabb szintre  történő fejlesztésének, illetve meglévő sürgősségi osztály fejlesztésének támogatása volt. A konstrukció célja a sürgősségi betegellátás korszerű, integrált, optimális feladatmegosztáson alapuló, szakmailag egységes rendszerének és központjainak kialakítása, és fejlesztése, valamint a szolgáltatáshoz való hozzáférhetőség esélyegyenlőségének javítása, a lakosság biztonságérzetének és életesélyeinek növelése. A pályázat által 26 súlyponti és területi intézmény közel 12 milliárd forint értékű fejlesztést tud végrehajtani az uniós források felhasználásával.

A Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi osztály területét közel 50  négyzetméterrel bővítik, valamint egy korszerű helikopter leszállópálya is kialakításra kerül. A diagnosztikai és terápiás műszereket, a betegszállító eszközöket, illetve az infokommunikációs eszközöket korszerűsítik, a jelenlegi egészségügyi műszerpark fejlesztése mintegy 250 millió forintból valósul meg. A különböző tevékenységek, mint a traumatológia, a stroke, a kardiológia, a toxikológia, és a gyermeksürgősség integrálása révén a diagnosztizálás az eddigieknél is gyorsabbá, az alkalmazott terápia pedig hatékonyabbá válhat.

A beruházási programnak köszönhetően 2011 végére egy, a huszonegyedik századi igényeknek is megfelelő, poliklinikai háttérrel működő, 24 órás folyamatos ellátást biztosító intézmény jöhet létre, amely a térség lakosait, közel 400  ezer embert, a korábbinál jóval magasabb színvonalon láthatja el.