NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Országszerte megújul a járóbeteg-szakellátás2009. december 11.

Már huszonnyolc nyertes projekt szolgálja a kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítását és fejlesztését szerte az országban. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében európai uniós támogatással megvalósuló beruházások célja az, hogy ösztönözzék a kistérségek településeinek egészségügyi felzárkóztatását és csökkentsék a társadalmi esélykülönbségeket.

Magyarország egyes térségeiben a járóbeteg-ellátás területi lefedettsége még ma sem megfelelő, ellátatlan területek is vannak, ez nagymértékben rontja az ott lakók élet- és foglalkoztatási esélyeit, hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Ezért is döntöttek úgy az ÚMFT tervezői, hogy a rendelkezésre álló európai uniós forrásból támogatják a szóban forgó kistérségek egészségügyi felzárkóztatását.

Ezzel a törekvéssel összhangban már két alkalommal, 2007-ben és 2008-ban írtak ki pályázatot a kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítására és fejlesztésére az ÚMFT Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) keretében. Ez a lehetőség a konvergenciarégiók (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl) önkormányzatai számára volt elérhető. A bírálók döntése értelmében a két kiírásnál összesen 23 kistérség projektje kapott együttesen 20,8 milliárd forint támogatást.

Észak-Magyarországon a gönci pályázat sikeréért, a minőségi egészségügyi ellátás központjának megteremtéséért 24 település önkormányzata fogott össze. Ez a régió büszkélkedhet eddig a legtöbb nyertes projekttel.

A dél-alföldi Sarkadon 2010 augusztusára befejeződő beruházás részeként a 19 szakellátást végző szakrendelő mellett felépül egy 10 ágyas nappali kórház, s a tervezők egyidejűleg nagy hangsúlyt helyeznek a házi szakápolás és az aktív prevenciós tevékenység kialakítására is.

A nyugat-dunántúli Pannonhalmán tíz település több mint 15 ezer lakója számára biztosítja a színvonalas egészségügyi ellátást a zöldberuházással jövő őszre elkészülő, új, integrált szakorvosi rendelőintézet.

A dél-dunántúli Szentlőrincen 26 település összefogásával az egészséges életmód, a környezettudatos gondolkodás és a gazdasági fenntarthatóság jegyében egy merőben új ellátási modellt alakítanak ki az Eszterházy Egészségközpontban.

Az észak-alföldi Polgáron „Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs” mottóval láttak hozzá a csaknem 1500 négyzetméter alapterületű járóbeteg-szakrendelő felépítéséhez.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség természetesen a központi régió önkormányzatai számára is biztosította ezt a fejlesztési lehetőséget. A Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) tükörkiírására benyújtott pályázatok közül öt kapott európai uniós támogatást, összesen 4 milliárd forint értékben. Országos összehasonlításban a legnagyobb kistérségi beruházás Érden valósul meg, 1,32 milliárd forintos támogatással. Az itteni rendelőintézet jelenleg 82 ezer ember általános szintű szakorvosi és több mint 100 ezer lakos gondozói ellátásáról gondoskodik. Részben a felújításával, részben új épülettel jön létre az új, emelt szintű ellátó központ.

Forrás: Világgazdaság Online