NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kívül-belül felújítva2009. december 11.

Mintegy 310 millió forintos projekt zárult le csütörtökön: ünnepélyesen átadták a korszerűsített és kibővített Móra Ferenc Általános Iskolát, valamint a közelébe épített bölcsődét.

Ismét egy, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében sikerrel befejezett projektet zártak le tegnap Zalakaroson - egyikét annak a 16 ezernek, melyeket 3100 milliárd forint értékben finanszírozott eddig az Európai Unió és a magyar állam. Zalába a kimutatások szerint több mint 100 milliárd forint támogatás érkezett az ÚMFT keretéből. Zalakaroson eddig 17 sikeres pályázatot nyújtottak be a korábbi Nemzeti Fejlesztési Tervre és az ÚMFT-re, több mint 1,5 milliárd forint támogatást nyerve el.

Zalakaroson mindig is kiemelt cél volt a fiatalok megtartása és letelepítése - hangzott el a tegnapi rendezvényen, s a kijelentést a tények is alátámasztották. A dél-zalai fürdővárosban ugyanis 310 millió forintos költséggel több beruházást is végrehajtottak. A kivitelezés jogát elnyerő cég kívül-belül felújította az általános iskolát, kicserélve az összes nyílászárót, liftet építve, hőszigeteléssel borítva az új tantermekkel bővített épületet. Eközben felépült egy teljesen új, hivatalosan 2 csoport, 20 gyermek fogadására alkalmas bölcsőde. A kompetencia alapú oktatást lehetővé tévő infrastrukturális fejlesztéseket is elvégeztek. A zalakarosi önkormányzat, sikeres pályázatai eredményeként az Európai Uniótól és a magyar államtól öszesen mintegy 280 millió forint támogatást kapott a célok megvalósítására.

- A fejlesztések nyomán a 21. századhoz méltó oktatási-nevelési környezetet biztosít immár a Móra Ferenc iskola - hangsúlyozta ünnepi beszédében Szirtes Lajos polgármester. Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester ehhez csatlakozva arra hívta fel a figyelmet: a zalakarosi fiatal, kisgyermekes házasok is nyugodtan térhetnek vissza GYES-ről a munkahelyükre, picinyeiket minden igénynek megfelelő bölcsődében, kiválóan képzett szakemberekre bízhatják.

- A kormány az elmúlt 50 év legnagyobb ilyen jellegű programját végrehajtva 105 milliárd forintot biztosított az oktatási infrastruktúra fejlesztésére - mutatott rá az ünnepségen résztvevő Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. - Ebből a pénzből 365 magyarországi településen ugyanennyi iskola újulhatott meg.

Ezt követően Benkőné Gulyás Edit iskolaigazgató mondott köszönetet a projektet támogatóknak és megvalósítóknak, majd a résztvevők bejárták a korszerűsített intézményt. A program zárásaként az intézményfenntartó társulás társtelepülése, Zalamerenye polgármestere, Ódor László mondott pohárköszöntőt. Átadták a kibővített Móra Ferenc iskolát, valamint a közelébe épített bölcsődét.

Forrás: Zalai Hírlap Online