NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Ötszázmillió forintos szállodai fejlesztés Tapolcán2009. december 10.

Ötszázmillió forintos fejlesztéssel új szolgáltató egységeket avattak a négycsillagos Hotel Pelionban csütörtökön Tapolcán. A beruházáshoz 195 millió forint uniós támogatást nyert a szállodát üzemeltető Hunguest Hotels Zrt.

A Hotel Pelion a Balaton közelében az ország egyik legjobb szállodájává nőtte ki magát, ehhez azonban szükség volt új szolgáltatások biztosítására is; ilyen többek közt a most avatandó, 500 személyes konferenciaterem és a wellness-pihenőtér bővítése - mondta Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke a tapolcai ünnepségen. Hangsúlyozta azt is, hogy a Hunguest-csoportnál mintegy 12 milliárd forint összegű fejlesztés zajlik egyszerre az ország különböző régióiban. Az államtitkár elmondta: Magyarországon az utóbbi években mintegy 358 turisztikai fejlesztésre adtak vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást, s ezek összértéke 162 milliárd forint volt. Hozzátette: a 2007-2013. közötti uniós fejlesztési ciklust illetően a turizmusra 300 milliárd forintot "tettek félre" - a 162 milliárdot már ebből fizették ki -, s a beruházások zajlanak, illetőleg néhány már be is fejeződött.

Ujhelyi István szerint a turizmus 9-10 százalékos visszaesése "komoly veszteség a szakmának", különösen a kis- és középvállalkozóknak, ám mint mondta: bízik abban, hogy "a forint megerősödésével helyreáll a stabilitás" és visszatérnek a vendégek is a turizmusba.

Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: 2007-2008-ban a turisztikai vonzerő-fejlesztések támogatására a régióban (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben) 48-an adtak be pályázatot, s 14-en nyertek összesen 2,5 milliárd forintot. A nyertesek fele Veszprém megyei volt - tette hozzá.

Császár László, Tapolca polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy egymilliárd forintos beruházással az elkövetkező két évben megújul a belváros és a vendégeket vonzó Malom-tó környezete. Ehhez a város 650 millió forint uniós támogatást nyert - tette hozzá.

Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a gazdasági-pénzügyi válság a turizmust is elérte, de a Hotel Pelion fejlesztését - amelyről még a válság előtt határoztak - nem halasztották el. A beruházás révén 500 személyes, korszerű eszközökkel felszerelt konferenciatermet építettek, bővítették a wellness-részleget, új pihenőket alakítottak ki a szaunáknál és a medencéknél, illetőleg sportolásra alkalmas termeket is létrehoztak, továbbá óvodások részére egy játszószobát. Utalt arra is, hogy a fejlesztés révén kilenc új munkahelyet teremtettek.

Forrás: MTI