NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatással megújult ajkai iskola2009. december 11.

Az ajkai Fekete István - Vörösmarty Mihály Általános Iskola Gimnázium és Szakközépiskola diákjai zenés összeállítást készítettek a megújult iskola avatójára, melyben a Honfoglalás című film és a Muzsika hangja című musical egy-egy betétdala is elhangzott.

Ehhez kapcsolódóan kezdte köszöntőjét Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Ez a mai nap, mind a diákok, mind a pedagógusok számára felér egy kisebb honfoglalással, hiszen egy új, korszerű, felújított intézményt vehetnek most birtokba, folytathatják itt a munkát- fogalmazott.

Az „Infrastruktúra- és eszközfejlesztés az ajkai Fekete- Vörösmarty Iskolában” elnevezésű projekt megvalósításához Ajka Város Önkormányzata a Közép-dunántúli Operatív Program „Közoktatási Infrastruktúra Fejlesztés támogatása” pályázat keretében nyert el 239 884 510,- Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást. Pál Béla hozzátette a pályázat 37 régiós nyertese közül 15 Veszprém megyei volt, ennek köszönhetően 1 bölcsődei, 7 óvodai és 10 általános iskolai fejlesztés valósulhat meg Veszprém megyében.

A több, mint 266 millió forint összértékű beruházás keretében lift, nyelvi labor, szertár, közösségi helyisége kerültek kialakításra, aula épült valamint mobil színpad került beszerzésre. A rekonstrukció során a víz-villany-fűtési rendszer korszerűsítését, a tető és a hőszigetelés felújítását is elvégezték illetve megvalósult az épület teljes akadálymentesítése is.

Most, amikor az iskola épülete már megfelel a 21. század követelményeinek, lehet kérni a gyerekektől, hogy még eredményesebben tanuljanak, még korszerűbb ismereteket sajátítsanak el, legyenek kiváló mérnökök, orvosok, pedagógusok- fogalmazott avatóbeszédében a város polgármestere. Schwartz Béla elmondta, a rekonstrukciók sora itt nem áll meg, hisz a következő időszakban egy újabb városi óvodát valamint a Fekete-Vörösmarty másik tagintézményét, a Fekete Általános Iskolát és annak tornacsarnokát szeretnék felújítani sikeres pályázat esetén.

Kajdi Ákos, a Közreműködő Szervezet VÁTI Kft. regionális irodavezetője szerint, ha meg kellene mutatni a 21. század iskoláját, akkor a most átadásra kerülő ajkai létesítmény kiváló példaként szolgálhatna erre. Ezek azok a körülmények, amelyek között a gyermekeknek tanulniuk, a pedagógusoknak pedig oktatniuk kell- hangsúlyozta beszédében Kajdi Ákos.

A honfoglalást tatárjárás előzte meg az iskolában- fogalmazott az iskola igazgatónője. Gerencsér Hilda elmondta, nem voltak könnyű helyzetben, nyelték a port és gyakran túl kellett kiabálniuk a leghangosabb fúrót is, úgy tanítottak, hogy közben folyt az építkezés, de a végeredmény mindenért kárpótolta a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat.

Forrás: RégióRégia.hu